Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 5:49 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 20 мнения ] 
Message
 Рецепта: синьо сирене
Сготвено на: 31 Юли, 2007 7:13 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 16 Юли, 2007 6:29 pm Пон
Мнения: 58
Location: дупница
Задавали ли сте си въпроса какво ще стане, ако вземете парче сирене Дунавия, оставите го за едно денонощие в хладилника върху решетка(за да се отцеди) , след това го надупчите с дървен шиш за скара(за да останат въздушни каналчета) и накрая покриете бучката Дунавия от всички страни с едно тънко парченце синьо сирене? Не забравяйте да увиете във фолио и да оставите в хладилника за около седмица!!!


 Profile  
 
 Рецепта: синьо сирене
Сготвено на: 31 Юли, 2007 7:26 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Здравей emzeperix,

това рецепта ли е, и ако е такава би ли споделил/а какво се получава. :roll:


 Profile  
 
 Рецепта: Re: синьо сирене
Сготвено на: 31 Юли, 2007 7:52 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 16 Юли, 2007 6:29 pm Пон
Мнения: 58
Location: дупница
Ами получава се СИНЬО СИРЕНЕ!!! За Бога, братя! Не купувайте повече от френското(освен малко за да си подхванете СИНЬО СИРЕНЕ ПО НАШЕНСКИ) ! :lol:


 Profile  
 
 Рецепта: синьо сирене
Сготвено на: 31 Юли, 2007 9:32 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
emzeperix, плесените са безброй видове и никак не е сигурно, че плесента няма да се изроди и да се отровиш без да се усетиш. Освен това вкусът е крайно съмнителен - пробвала съм от любопитство.


 Profile  
 
 Рецепта: синьо сирене
Сготвено на: 31 Юли, 2007 10:01 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 16 Юли, 2007 6:29 pm Пон
Мнения: 58
Location: дупница
Точице, защо не опишеш какво точно си направила когато си "пробвала " ?! Защото при мен резултатът беше чудесен!!!


 Profile  
 
 Рецепта: синьо сирене
Сготвено на: 31 Юли, 2007 10:41 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
emzeperix, доколкото знам развитието на плесените в сините сирена се контролира много стриктно за влажност и температура на съхранение, което в хладилник не мисля, че може да се получи. :roll:


 Profile  
 
 Рецепта: синьо сирене
Сготвено на: 31 Юли, 2007 11:29 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 16 Юли, 2007 6:29 pm Пон
Мнения: 58
Location: дупница
А какво ще стане ако опиташ и се получи? Тогава пак ли ще мислиш? :twisted:


 Profile  
 
 Рецепта: Re: синьо сирене
Сготвено на: 31 Юли, 2007 11:55 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
emzeperix написа:
Точице, защо не опишеш какво точно си направила когато си "пробвала " ?! Защото при мен резултатът беше чудесен!!!

Същото, което описваш, но с обикновено краве сирене, получи се нещо плесенясало и синкаво, което опитах - нагарчаше и отгоре имаше власинки. Ако си специалист по плесените, дай подробности, аз наистина нищо не разбирам, но не бих рискувала за вкус, който няма нищо общо с повечето добри сини сирена.


 Profile  
 
 Рецепта: синьо сирене
Сготвено на: 01 Авг, 2007 1:59 am Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Ето какво казва книжката "Химия всеки ден" по въпроса:
Quote:
По-голямо парче - около 1 кг бяло сирене (краве или овче), се кисне в съд със слабо солена вода. След 4-5 дни водата се излива и сиренето се натрошава. Прибавя се чаена лъжичка черен пипер, размесва се добре и се слага в дълбок супник за 3 дни на топло място, без да се покрива. Така приготвената имитация на "Рокфор" може да се маже на хляб.


 Profile  
 
 Рецепта: синьо сирене
Сготвено на: 01 Авг, 2007 9:18 am Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 16 Юли, 2007 6:29 pm Пон
Мнения: 58
Location: дупница
Не случайно съм посочил, че сиренето е Дунавия!!! С кравето става точно това, което си получила и ти! Зная обяснението защо с Дунавията става, а с кравето не и именно затова бях конкретен!!! ДА ЖИВЕЕ ДУНАВИЯТА!!!


 Profile  
 
 Рецепта: синьо сирене
Сготвено на: 01 Авг, 2007 11:26 am Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
emzeperix написа:
Зная обяснението защо с Дунавията става, а с кравето не...
И какво е то, ако не е тайна?


 Profile  
 
 Рецепта: синьо сирене
Сготвено на: 01 Авг, 2007 11:58 am Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Нещо цялата тази работа ми намирисва на развалено сирене! :P


 Profile  
 
 Рецепта: синьо сирене
Сготвено на: 01 Авг, 2007 5:50 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 16 Юли, 2007 6:29 pm Пон
Мнения: 58
Location: дупница
Че то на синьото сирене бабите на село точно така му викат! :P


 Profile  
 
 Рецепта: синьо сирене
Сготвено на: 01 Авг, 2007 6:35 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
И какъв точно вид синьо сирене се получава, че има много видове - твърдо, полутвърдо, меко; с много наситен аромат или по-слаб; въобще ако може по-подробно описание. :roll:


 Profile  
 
 Рецепта: синьо сирене
Сготвено на: 01 Авг, 2007 6:53 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 16 Юли, 2007 6:29 pm Пон
Мнения: 58
Location: дупница
IPA, ти можеш да посееш каквото си поискаш, но ще пожънеш каквото си посял! (пословица)


 Profile  
 
 Рецепта: синьо сирене
Сготвено на: 02 Авг, 2007 9:08 am Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Дупнишкият гал нещо много завързано ми приказва. Не е за мен такава енигматична работа.


 Profile  
 
 Рецепта: синьо сирене
Сготвено на: 02 Авг, 2007 12:37 pm Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Алеко написа:
Дупнишкият гал нещо много завързано ми приказва. Не е за мен такава енигматична работа.
Нещо не ти разбирам. За Сашка Васева ли става дума :P ?


 Profile  
 
 Рецепта: синьо сирене
Сготвено на: 02 Авг, 2007 1:17 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
MR.LAZY написа:
Алеко написа:
Дупнишкият гал нещо много завързано ми приказва. Не е за мен такава енигматична работа.
Нещо не ти разбирам. За Сашка Васева ли става дума :P ?


Я па тоА! Някога да си ме чувал да говоря за чалга? Става дума, че името emzeperix ми напомня за Астерикс и Обеликс.


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Авг, 2007 4:06 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 16 Юли, 2007 6:29 pm Пон
Мнения: 58
Location: дупница
Би трябвало да ви напомня за "Семейство Мейзга" !


 Profile  
 
 Рецепта: синьо сирене
Сготвено на: 03 Авг, 2007 10:08 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Темата взе да загрубява, а кулинарното и съдържание - да се изчерпва.

Заключ!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 20 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB