Баща ми, запален кулинар, прави най-страхотното коопоолу, което съм яла. Обикновенно през зимата използва предварително приготвена зимнина, но може и да се направи с пресни продукти.
Продукти:
Едно-литров буркан печени, белени патладжани (два-три големи патладжана, печени с ципата, задушени в хартиен плик, обелени и изцедени),
един среден буркан печени, за предпочитане червени, чушки (5-7 бр),
едно бебешко бурканче гъста доматена салса (4-5 пресни Рома домата),
1/3 чаена чаша Олио (или зехтин),
3-4 (или повече, по желание) скилидки чесън,
2 чаени лъжички сол (ако консервите са солени, по-малко)
Приготвяне:
На дъното на коляма купа или тенджера, се пасират олиото, солта и чесъна, докато стане гладка бяла маса. Добавят се прекараните през месомелачка или кухненски робот зеленуци (може и да се накълцат на дребно, но отнема време). Обърква се и е готово за ядене!
Може да се съхранява много дълго време, даже да се затвори в буркани за зимнина, страхотно на филия или с прясно изпечена пита, за мезе или вместо салата! С повечко чесън гони грипа надалеч!
|