Имах си печена пъстърва и се чудех каква гарнитура да спретна.
И ето това се получи:
400 гр. броколи
1 яйце
1 л. брашно
300 гр. сирене
250 гр. прясно мляко
40 гр. масло
1 щипка сминдух
1 щипка кимион.
кашкавал за рендосване.
Сварих леко броколито (те). Междувременно разбих яйцето, добавих брашното, сиренето, млякото. Разположих отцеденото броколи в йенска тенджера, отгоре нарязах на малки парчена маслото, полях със сиренената смес. Поръсих със сминдуха и кимиона и запекох във фурната за около 30 минути. След това отгоре настъргах известно (прилично) количество кашкавал и леко го оставих само да се разтопи.
Стана страшна манджа. Докладваха ми, че детето отказало рибата (а то е известен рибояд) и нагъвало само от броколито.
уточнения: 1. Не сложих никакви зелени подправки, защото нямах, пък и не бях много наясно какво ще се получи от зелен зеленчук и зелени подправки.
2. Правила съм този вариант и със сини и други сирена и сметана, много е вкусно, но става много по-тежко ( и доста запичащо, за тези, които имат съответните проблеми).
3. Можех да добавя и малко изостанало свинско филе, но целта беше да е гарнитура към рибата и някак не исках да цапам броколито с месо.