В нашия стол, който всъщност е Тропс-къща сервират такова нещо. С колежката много ги харесахме и след многократни опити и консултации избистрих тази рецепта (която между другото е далече от предлаганото в стола
):
карфиол 250 гр
броколи 200 гр
грах 1 малка консерва
моркови 1-2 средно големи
царевица (правя без нея, защото Мацов не харесва)
топено сирене (в кутия на Хелиос, на триъгълничета в кръглите кутии) и двете
пушено сирене (на Жоси, на Маджаров като салам) 1 саламче
синьо сирене (по избор
) около 50 грама
сметана (не е задължителна) около 200 грама
черен или бял пипер.
Карфиолът и броколите задушавам в микровълновата заедно. След тях морковът нарязан на кубчета също в МВ. Сипвам всички зеленчуци в йенски съд и ги разбърквам.
Топените сирена разкъсвам, намачквам, нарязвам и всички заедно разтопявам на водна баня. Голямо бъркане пада, но пък после се оценява правилно.
Сметаната я добавям когато сирената стават много гъсти.
След като съм докарала една хомогенна маса заливам зеленцуците, разбърквам ги внимателно (защото в повечето случаи съм разварила карфиола
) и ги слагам в МВ или обикновена фурна леко да се затоплят (запекат). При повече желание и по-читав стомах може и кашкавал отгоре.
Има един нежелан ефект, особено при жените - често води до констипация. Но тя отминава за ден.
Иначе си е страшна гарнитура, нестандартна, за всички видове меса, риби и прочие.
А сега я пускам рецептата, защото по празниците я спретнах и тук вече минаваме към провалите - разварих зеленцучите, сирената се сгъстиха твърде и се получи една страшна бърканица с никакъв външен вид. Но пак се изяде.
И моля да ме извините, ако вече съм я пускала под друго име, но търсенето ми не даде резултат, нещо ми заби търсачката.