Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 1:02 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 
Message
Сготвено на: 19 Мар, 2008 11:39 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Така я кръстих, поради факта, че не е съвсем Табуле.
[hide]Да не говорим, че прерових 50-тина страници докато открия какво точно е Табуле и пак не съм 100 % сигурна.[/hide]

100 гр. булгур
1 домат
1/2 краставица
1 връзка магданоз
1/2 глава лук
1 скилидка чесън
сол, зехтин, оцет.

Доматът и краставицата се нарязват на малки кубчета, магданозът на ситно, лукът и чесънът също. Всички съставки се разбъркват и салатата се овкусява.
Доста бързо и лесно.

Та така. Булгурът го сварих вместо да го попаря, както се оказа, че трябвало да се прави, но вече го варях, когато разбрах.
Магданозът по "оригиналната" рецепта трябва да е много повече, но поради липса, а и фактът, че Мацов не е фен го правих с наличното.
Знам, че трябвало да престои за да стане вкусна, но не понасям престояли нарязани домати, така че си я изконсумирахме на мига.
И за всички, които сега ще ме награкат: Да, знам, че се прави с лимон, даже два, но никой в къщи не обича лимон, така че извинявайте ама е Табуле-подобна. :)
И понеже не мога да твърдя коя салата се нарича "Табуле" бих се радвала някой да ме поправи, като пусне "правилната" рецепта.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2008 11:52 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Направо си е табуле, и понеже си го направила с по малко количество магданоз можеш спокойно да кажеш ,че си взела рецептата от мароканската кухня,при която кол. на булгура е повече от магданоза,докато в арабската е обратно.И аз предпочитам този.Единствено бих ти препоръчала ,следващият път да опиташ и с малко мента,или джоджен което е характерно ,но не задължително за табуле.


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Мар, 2008 12:03 am Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Като върл представител на магданазомразците мога само да изкажа възхищение на Маца за усърдието, но не и за резултата.

Мисля, че дори и да умирГам от глад, няма да посегна на това нещо. Щото освен магданоз има и булгур.


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Мар, 2008 11:03 am Чет 



Този буллгур не може ли да се замени с нещо?


  
 
Сготвено на: 20 Мар, 2008 2:13 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Миш маш, четох, че се използват пресни мента и джоджен, но нямах под ръка, а най-близкото място, за което се сещам, че продават по това време на годината беше "Елемаг". Благодаря ти за уточнението, ще твърдя, че е мароканска. :)

Алеко, даже претенциозния Мацов я одобри, въпреки магданоза и булгура.

tom4ovi, може със всичко да се замени, но идеята тук беше да използвам именно булгур и да прибавя някакви неща към него.

Тези дни опитвам различни зърнени култури - булгури, гречка, нахут. Всички те са странни за мен. Но искам да си открия нещо, което ми допада и да го експериментирам. За сега булгурът ми харесва, нахутът също. С гречката имаме малки противоречия.


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Мар, 2008 2:52 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Заслугата да ти отговоря подобаващо е изцяло на моята приятелка Кристи, която живее във Франция отдавна и е женена за мароканец.С нея обсъждахме неотдавна табуле.Не искам да си преписвам незаслужени похвали.А нашият кус кус,няма нищо общо с булгура който трябва да се ползва.Както и булгура който можем да си купим тук също.Аз също не съм намерила все още булгур който може само да се накисне както пише в рецептите.Нашенският трябва да се свари.Но това може да го обсъдим и в новата тема.


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Мар, 2008 10:17 am Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Маца написа:
Алеко, даже претенциозния Мацов я одобри, въпреки магданоза и булгура.


Кво му разбира на него главата? :P


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Мар, 2008 10:21 am Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Алеко написа:
Маца написа:
Алеко, даже претенциозния Мацов я одобри, въпреки магданоза и булгура.


Кво му разбира на него главата? :P


Да бе, щом се е оженил за мен. :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Мар, 2008 10:36 am Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Маца написа:
Алеко написа:
Маца написа:
Алеко, даже претенциозния Мацов я одобри, въпреки магданоза и булгура.


Кво му разбира на него главата? :P


Да бе, щом се е оженил за мен. :lol:


Ти да не си се бракосъчетала с китка магданоз в ръка? :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Мар, 2008 11:10 am Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Алеко написа:
Ти да не си се бракосъчетала с китка магданоз в ръка? :mrgreen:


Нещо подобно, само дето не дадох да ни ръсят с булгур. :lol:

Сега вече ще ни изгонят. :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Мар, 2008 12:16 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
А кой хвана после китката? :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Мар, 2008 2:02 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Алеко написа:
А кой хвана после китката? :lol:


За сега никой. :lol:

А иначе, нашето си беше една принудена, насилена сватба (аз отказвах категорично 5 години), човекът си беше подготвен и знаеше с какво се захваща, включително беше наясно и с моите експерименти в кухнята.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB