Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 27 Ное, 2021 3:03 am Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 
Message
Сготвено на: 20 Мар, 2008 1:04 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Маца написа:
бих се радвала някой да ме поправи, като пусне "правилната" рецепта.


Ето ти една много успешна салата на Арто от форума на DIR.BG:

"Предлагам ви рецептата на Табуле по провансалски (Южна Франция, района около Марсилия). Не бива да се бърка с бейрутското табуле. И така:
Продукти:
около 500 гр кускус (правен в Мароко, Алжир, Италия. Не става въпрос за българския кускус който се прави от брашно)
2 кг добре узряли сочни домати (да не са от италианския овален сорт)
1 кг краставици (може и малко повече, ако обичате краставиците)
4-5 лимона
40-50 мл зехтин (може и малко повече ако искате)
сол, чер пипер на вкус
и други нещица, за което ще става въпрос след малко.
Техника на приготвяне.
В голям съд, нещо като салатиера, рендосвате доматите, краставиците, изстисквате лимоните, добавяте зехтина, посолявате, поръсвате малко черен пипер. Прибавяте малки кубчета от една (или половина) червена чушка капия и същото нещо от зелена чушка капия (за цвят и декорация). Прибавяте малко, ама наистина малко, магданоз. Така приготвената салатиера слагате за 2-3 часа в хладилника и забравяте на нейното съществувание. Като извадите от хладилника, ще видите че целия "чорбалък" е попит от кускуса.
В плоски чинии правите канапе от така направения кускус и каните вашето въображение на помощ. Тази салата носи малки парченца аншуа, маслини, филе на разни риби, скариди, и така нататък и така нататък, обхвата на възможностите е голям, трудно е да се опише. Слагайте каквото имате, грешката няма да е голяма. Подчертавам, че това антре не се загрява. Поднасянето може да стане и в купи със столче, каквито са някои модели за сладолед. Голяма вкусотия е. Едно време в България не се продаваше кускус, сега май че го има в големите магазини. "

От мене само ще добавя, че когато става въпрос за кускус, трябва да се знае, че арабският кускус първо е на фракции с различна големина на зърното, второ - истинският кускус се прави ръчно, подобно на нашата трахана.
Нашият кускус всъщност е от същото тесто (паста), от което се правят всички видове макаронени изделия.
Истинският кускус се суши на слънце и може (както и траханата да съдържа и сушени зеленчуци като примес.


 Profile  
 
 Рецепта: Табуле 2
Сготвено на: 08 Апр, 2008 10:47 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Готин, аз почти така правя табулето. Не слагам краставица, а кромид лук и доматите ги режа на кубчета. А за подправка слагам лимон и оцет балсамико бял едно към едно, защото само с лимон ми е много силно киселото. И най-красиво става като се сложат жълти чушки.


 Profile  
 
 Рецепта: Табуле 2
Сготвено на: 08 Апр, 2008 8:52 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
kristi написа:
Готин, аз почти така правя табулето. Не слагам краставица, а кромид лук и доматите ги режа на кубчета. А за подправка слагам лимон и оцет балсамико бял едно към едно, защото само с лимон ми е много силно киселото. И най-красиво става като се сложат жълти чушки.

:) Kristi, аз не съм привърженик на скованите рецепти, даже считам, че всеки трябва да адаптира рецептите, които изпълнява по собствен вкус, иначе няма смисъл да консумира нещо, което за някого е много вкусно, но за тебе - не чак толкова.
Аз, например, много обичам лимон, на мене лимонът не само не ми е противно кисел, а дори ми сладнее, горчивите нюанси в храната или напитката са ми много приятни, обичам страшно люто - чесън, лют червен пипер, хрян, всичко в големи дози. Ето, затова аз винаги "пренастройвам" чуждите рецепти по своя вкус, а когато създавам рецепта пък, тогава се съобразявам винаги с нормалния, по-неутрален към подправки и сол вкус.
За мене красотата в готвенето се състои изцяло в комбинирането и търсенето на нови варианти. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Табуле 2
Сготвено на: 10 Апр, 2008 3:52 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Готин, аз пък обичам като готвя солени ястия да опитам първо оригиналната рецепта. :) (Мисля, че може и на мен да ми хареса). После, ако не ми харесва или понякога не ми се намират всички продукти - особено подправките, почвам да си правя варианти. Като си измислям мои рецепти, тогава си ги правя по мой вкус. И тъй като съм привърженик на лютото в разумни дози, най-често стават за ядене на цялото семейство. Но опре ли въпроса до сладкиши, особени с мая, желатин, кремове и т.н. - не си позволявам никакви отклонения от рецептата. Защото тогава резултата е най-често провал, както първия ми кейк, които направих на около 10ина години. В него замених прясното мляко с кисело... Е, изхвърлихме го с тенджерата :lol: - не можa да излезне от нея.


 Profile  
 
 Рецепта: Табуле 2
Сготвено на: 10 Апр, 2008 8:00 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
kristi написа:
Готин, аз пък обичам като готвя солени ястия да опитам първо оригиналната рецепта. :) (Мисля, че може и на мен да ми хареса). После, ако не ми харесва или понякога не ми се намират всички продукти - особено подправките, почвам да си правя варианти. Като си измислям мои рецепти, тогава си ги правя по мой вкус. И тъй като съм привърженик на лютото в разумни дози, най-често стават за ядене на цялото семейство. Но опре ли въпроса до сладкиши, особени с мая, желатин, кремове и т.н. - не си позволявам никакви отклонения от рецептата. Защото тогава резултата е най-често провал, както първия ми кейк, които направих на около 10ина години. В него замених прясното мляко с кисело... Е, изхвърлихме го с тенджерата :lol: - не можa да излезне от нея.


Права си, Kristi, пропуснах въпроса със сладкишите като цял раздел от кулинарията. Там наистина трябва да се спазват стриктно и тихнологиите, и пропорциите, и волните интерпретации обикновено не довеждат до нищо добро.
Макар, че любимите си локумки или локумени пурички съм правил и с червено вино и мас (оригиналната 300-годишна родопска рецепта), и с олио, оцет и вода, и с маргарин и бяло вино. Разликата не беше кой знае колко голяма. Така, че това може и да е изключението, което потвърждава правилото. :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB