Маца написа:
бих се радвала някой да ме поправи, като пусне "правилната" рецепта.
Ето ти една много успешна салата на Арто от форума на DIR.BG:
"Предлагам ви рецептата на Табуле по провансалски (Южна Франция, района около Марсилия). Не бива да се бърка с бейрутското табуле. И така:
Продукти:
около 500 гр кускус (правен в Мароко, Алжир, Италия. Не става въпрос за българския кускус който се прави от брашно)
2 кг добре узряли сочни домати (да не са от италианския овален сорт)
1 кг краставици (може и малко повече, ако обичате краставиците)
4-5 лимона
40-50 мл зехтин (може и малко повече ако искате)
сол, чер пипер на вкус
и други нещица, за което ще става въпрос след малко.
Техника на приготвяне.
В голям съд, нещо като салатиера, рендосвате доматите, краставиците, изстисквате лимоните, добавяте зехтина, посолявате, поръсвате малко черен пипер. Прибавяте малки кубчета от една (или половина) червена чушка капия и същото нещо от зелена чушка капия (за цвят и декорация). Прибавяте малко, ама наистина малко, магданоз. Така приготвената салатиера слагате за 2-3 часа в хладилника и забравяте на нейното съществувание. Като извадите от хладилника, ще видите че целия "чорбалък" е попит от кускуса.
В плоски чинии правите канапе от така направения кускус и каните вашето въображение на помощ. Тази салата носи малки парченца аншуа, маслини, филе на разни риби, скариди, и така нататък и така нататък, обхвата на възможностите е голям, трудно е да се опише. Слагайте каквото имате, грешката няма да е голяма. Подчертавам, че това антре не се загрява. Поднасянето може да стане и в купи със столче, каквито са някои модели за сладолед. Голяма вкусотия е. Едно време в България не се продаваше кускус, сега май че го има в големите магазини. "
От мене само ще добавя, че когато става въпрос за кускус, трябва да се знае, че арабският кускус първо е на фракции с различна големина на зърното, второ - истинският кускус се прави ръчно, подобно на нашата трахана.
Нашият кускус всъщност е от същото тесто (паста), от което се правят всички видове макаронени изделия.
Истинският кускус се суши на слънце и може (както и траханата да съдържа и сушени зеленчуци като примес.