Преди време с подобна салата ме бяха черпили съседки. И понеже вчера трябваше да използвам доста риба, се сетих за нея.
Много е вкусна, прави се бързо и засища доста.
За четири порции (ако се яде само това, като вечеря):
800 г риба (пушена, печена или варена)
120 г ориз (използвах бланширан, който не става за нищо друго според мен)
1 с.л. каперси (може да се заменят с кълнове от синап)
250 мл
зелена майонеза
3 с.л. лимонов сок
бял пипер на вкус
зелена салата - за украса
Рибата се обезкостява и накъсва на малки парченца
Оризът се сварява в голямо количество гореща подсолена вода, в която има дафинов лист. След това веднага се изплаква със студена вода и се оставя да се отцеди в сито или гевгир.
Каперсите се нарязват наситно.
Смесват се рибата, каперсите и охладения ориз, всичко се разбърква и се добавя и зелената майонеза.
В чинии се нареждат листа салата и върху тях се изсипва салатата.
По желание може да се украси с резенчета или филенца лимон и листа от подправката, която прави майонезата зелена.
Салатата се поднася с пресен хляб и бяло сухо вино (мисля, че и мастика ще и подхожда).
Забележка: ако няма да си правите майонезата сами, заменете я с обикновена такава, като прибавите към нея 1 ч.л. горчица и шепичка зелени подправки, стрити на каша.