Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 5:52 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
Сготвено на: 21 Апр, 2008 12:50 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Патладжаните се обелват,нарязват, ако са по големи на шайби ,а по малките на филии.Накисват се в подсолена и подкислена с оцет вода.Оцета ги стяга и не попиват толкова мазнина при пържене.Отцеждат се хубаво.
Запичат се на сух тиган или се изпържват само за няколко мин. в мазнина само за да се запечатат и да омекнат малко.След което се панират в стандартна панировка.В този случай,аз правя една гъста каша от яйца,брашно и малко бира..
Подреждат се в подходящо плато,като реда е следният.Ред патладжани,ред чеснова майонеза(кисело мляко, майонеза, чесън,овкусена със някаква солена подправка от рода на Вегетата), малко орехи,после настърган кашкавал ,пак патладжани,сос,орехи ,кашкавал.2 реда са достатъчни.Не е толкова сложно колкото изглежда,а понеже е и достатъчно насищащо,не е необходимо да се прави в големи количества.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Апр, 2008 1:59 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Сега загрях какво ме смути в тази рецепта.

миш маш, защо е необходимо патладжаните да се обработват топлинно два пъти, нещо по-особено във вкуса, или друго.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Апр, 2008 4:42 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
IPA, знаеш ,че панирането е много кратка топлинна обработка ,и ако патладжаните предварително не са позапържени ще останат сурови.Освен ако не са нарязани като за чипс.Но пък понеже и двете топлинни обработки в случая са кратки те не стават толкова мазни.Е като цяло ястието си е тежко,даже и да се избегне майонезата ,а да се направи само с чесново мляко,но пък е много вкусно.


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Юли, 2008 10:12 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Трансформирам си рецептата в летен вариант.
За 1 кг. патладжани (или тиквички) се прави средно гъста каша от 3-4 супени лъжици брашно, 1-2 супени лъжици оцет, малко сол и вода. Предварително отцедените и нарязани на тънки шайби или ленти патладжани се потапят в сместа и се пържат на средно силен огън, и в повече мазнина.Пърженето се извършва за 2-3 мин от всяка страна, а ефекта е мнохо хрупкави патладжани, и олио което не пуши.Отгоре пак може да се сложи гъсто кисело мляко с чесън(без майонеза), орехи и кашкавал.А може и без нищо. По този начин пърженето на 1 кг. патладжани ми отне точно 10 мин, а докато бяха топли се изядоха като чипс.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB