Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 20 Окт, 2019 11:53 am Нед

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 
Message
Сготвено на: 03 Май, 2008 2:29 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
ИЗИСКАНО МЕЗЕ ЗА УИСКИ

ПРОДУКТИ:

3 големи несладки твърди круши
1 авокадо
120 г. сирене "Рокфор" или "Стилтън"
6 пъдпъдъчи яйца
30 г. краве масло
30 мл. бял ром
сокът от един лимон
черен (бял) пипер на вкус
6 големи, по възможност равни, резена чипс

Обелваме крушите и от най-широката им средна част отрязваме по 2 резена с дебелина по 2 см. Можем да ги избодем с метален ринг. Много внимателно избождаме семенната част, като се стараем да оставим кръгъл отвор, в който да влезе пъдпъдъче яйце.
Резените намазваме с масло и подреждаме в тефлонова тавичка или върху хартия за печене. Запичаме за 10 мин. в загрята до 120 градуса фурна. Оставяме ги много добре да изстинат, намазваме ги от двете страни с ром и ги оставяме в съд под капак в хладилника за 1 час.
През това време разрязваме надлъжно авокадото, отстраняваме костилката, поръсваме с малко лимонов сок и избождаме вътрешността.
Избодената вътрешност прехвърляме в съдчето на блендера, поливаме с останалия лимонов сок и пюрираме. Добавяме сиренето и пак пюрираме, но не много.
Пъдпъдъчите яйца сваряваме 3 мин. от завиране на водата (пъдпъдъчите яйца са 4-5 пъти по-малки по обем от кокошите), охлаждаме под течаща вода, обелваме и поръсваме с черен пипер, може и малко по-едро смлян.
Оформяме ордьовъра с помощта на метален ринг, леко намаслен с масло. На дъното на ринга поставяме резена круша, в отвора - пъдпъдъче яйце, а догоре напълваме със сместа от авокадо и сирене.
Внимателно отстраняваме ринга и украсяваме с парче чипс, забодено косо в сместа.

*СЪВЕТ:
Ако не притежавате метален ринг (професионалните са непоносимо скъпи), спокойно можете да си направите сами. Вариантите са много.
Примерно от пластмасови тръби с различен диаметър и консервени кутии, от които можете да си направите пръстени с различна височина.
Добра идея е да използвате кен от бира или различни по диаметър пластмасови бутилки.
Биреният кен е от алуминиева и много тънка ламарина, лакирана отвътре и много лесно се реже с ножица.

*ВТОРИ СЪВЕТ:
Ако вместо за ордьовър или мезе решите да ползвате тази рецепта като гарнитура към печено месо или риба, в сместа от авокадо и синьо сирене можете да добавите скилидка чесън при пюрирането и малко повече лимонов сок.


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Май, 2008 5:29 pm Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Прекрасно звучи, само дето нещо не ми се връзва с уиски. По-скоро като ордьовър за чаша много сухо шампанско.

Ама пък това си е мое мнение, защото аз по принцип пия уискито чак след ядене, а не преди.


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Май, 2008 7:09 pm Съб 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
И на мен не ми се връзва с уиски.

Готин, можеш да избождаш вътрешността на авокадото, но аз ти предлагам по-елегантен метод. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Май, 2008 9:22 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
IPA написа:
И на мен не ми се връзва с уиски.

Готин, можеш да избождаш вътрешността на авокадото, но аз ти предлагам по-елегантен метод. :)

Линкът явно е повреден и не се отваря видеото.
Но аз си имам специална лъжичка, с която го избождам. Разбира се, начинът с кръстообразното нарязване с нож и след това изгребване със супена лъжица също е вариант.
В случая изобщо няма значение, защото отива направо за пюриране в блендера.
А идеята за мезе за уиски си е чисто лицемерие и закачка някой да прочете хубавата ми рецепта... :P


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Май, 2008 11:25 am Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
При мен видеото си работи.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Май, 2008 12:35 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
IPA написа:
При мен видеото си работи.

:( Жалко, при мене си стои на черен прозорец и не мръдва от това състояние. Всъщност, можеш да обясниш в какво се състои начинът и с думи. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Май, 2008 1:44 pm Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
И при мен видеото сработи без проблем. Номерът с авокадото е да е добре узряло, не презряло, и не гумено. Много трудно се улучва такова нещо на нашия пазар. Понеже го ползвам за заместител на мазнината в салатите, често купувам и като цяло съм попадала на два "сорта" - едното е като на видеото, хубаво, наситено зелено отвътре и с доста тъмна кора; другото е с по-гладка и по-светла кора, а отвътре е доста светло зелено. За мен знак за зрялост е когато на пипане не е савсем твърдо; ако е по-меко, може и да е презряло (токава се разкашква много лесно и трудно стои на кубчета или ленти, но ако е за пасиране няма проблем :) )
Най-общ синтез на видеото: избира се зряло авокадо, разрязва се с нож на две по дължина (като се обикаля костилката); едната половина се отделя с въртеливо движение; за изваждане на костилката от другата се стиска леко 2-4 пъти в дланта (от различни ъгли) и след това костилката излиза много лесно с побутната с нож или лъжица. С голяма кухненаска лъжица се издълбават целите половинки от кората и после се режат сперед нуждите. Нарязаните парчета се съхраняват във вода с лимонов сок, за да се опазят от окисляване.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Май, 2008 5:36 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 18 Мар, 2007 11:08 am Нед
Мнения: 8
Супер предястие, ще се пробва непременно.

IPA, чуден линк си дала.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB