Това е компилация от няколко мои любими рецепти. Става много приятна гарнитура за ястия с риба и месо.
600 г средни по големина картофи (може и дребни, колкото орех - става невероятно красиво!)
1/2 връзка копър
3-4 скилидки чесън
2 с.л. олио или зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. винен или ароматизиран оцет
Приготвя се сос:
Копърът се измива, изтръсква от водата и се нарязва много ситно в дълбока купа за сервиране. Добавят се чесъна, прекаран през преса, оцета и след малко бъркане и олиото.
Картофите се измиват с четка и се набождат с вилица от всички страни. Слагат се в стъклена тенджера, захлупват се и се 'пекат' в микровълновата 4 мин на 100%. След това се обръщат и се допичат за още 3-4 мин. Оставят се покрити още 5 мин, след това се белят (още горещи!). Нарязват се на четвъртинки и се слагат в купата със соса. Съдържанието на купата се разбърква внимателно.
Може да се поднесе веднага или след като изстине.
Тази вечер ги хапнахме с консервирана рибка и със
содена питка. Беше много вкусно
N.B.Картофите могат да се сварят във вода на котлона по традиционния начин.