inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg stat.bg sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 30 Окт, 2014 4:41 pm Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 24 мнения ] 
Message
Сготвено на: 02 Юни, 2008 3:34 pm Пон 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
по идея на Маца :)

Количества за една средна тенджерка:

2 средни тиквички
половин кутийка майонеза
няколко лъжички кисело мляко
копър, копър, копър
чесън

Тиквите се нарязват и сваряват, отцеждат се колкото може по-добре, смесват се с майонезата, киселото мляко и чесъна и се разбиват с пасатор. После се добавя и накълцания копър. Може и малко сол.

особено сложна рецепта, както виждате :mrgreen: , но е страшно вкусно и леко дипче.


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Юни, 2008 3:39 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Напълно съгласна, много е хубаво.


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Юни, 2008 6:26 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Мммм, чудна идейка. Сега ще я изпробвам във вегански вариант и ако се получи, ще споделя :)


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Юни, 2008 6:44 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
А малко орехи отгоре?


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Юни, 2008 10:18 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Meg написа:
Мммм, чудна идейка. Сега ще я изпробвам във вегански вариант и ако се получи, ще споделя :)
С нетърпение чака, че започвам прочистване за ужас на Алеко и всички останали хищници.

миш маш написа:
А малко орехи отгоре?
Мда, май това му липсваше. Булката го направи и ми хареса, но нещо, което да му придаде плътност, му липсваше.


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Юни, 2008 10:07 am Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Скъпи дами, може би ще ви се стори несериозно, но пюрето от тиквички винаги си е било чиста импровизация.
Пиле, изчервих се. :) Не очаквах някой да го помни.
Пюрето, както правилно си отбелязала, се прави от сварени (може и в MW без вода) тиквички, силно отцедени и намачкани, пюрирани или каквото там ви се ще. След това се добавя (по лично усмотрение и в зависимост от диетата) майонеза, или зехтин, или комбинация с майонеза и кисело мляко, или само кисело мляко. Подправките също са вариация (не помня каква е била комбинацията предният път), но аз традиционно и адски банално слагам копър, сол, чесън и ако не го ядат джуджета и малки мачета черен пипер. Като връх на екзотиката мога да сложа щипка кимион или къри.
Орехи не слагам, поради недолюбване от страна на Мацин. Но може в случай на нужда и извратени вкусове да му се добави я сирене, я маслинова паста.

Мистър, плътността на това пюре идва от домашно изпечените хлебчета на Биски. :)
И какво е това прочистване, сега му е времето за ядене на прекрасни мазни, тлъсти свински пържоли, гарнирани с по няколко кебачпета. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Юни, 2008 10:10 am Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Мистър, пробвах да разнообразя малко рецептата във веганки вариант, само за да се убедя за пореден път, че тофу и гъби рядко са добра комбирация (както и тофу и маслини, заради киселия агент в тофуто). Та, решението не е тофу, понеже дори с пасатор, пак стои на парченца, а соева майонеза (т.е. соев екстракт плюс нерафинирана мазнина). Аз пробвах със сухо соево млко и се получи мн. добре със зехтин, чесън, копър и орехи. Сухото мляко предлага отлична възможност да се регулира гъстотата на цялото ястие, но имам нЕкои предразсъдаци относно съдържанието му (извлечените соеви протеини, каквото подозирам е и това "сухо млко", не са най-добрият вариант). Също мисля, че би се получило много добре със соево кисело мляко (домашно) или кисело "мляко" от ядки, но в момента нямам от никое такова. Ако "млякото" е от ядки, спокойно забравяме за добавянето на мазнина - вече няма да има нужда :) Пък и ще даде много добра гъстота на "манджата".

(Де да можех и аз да се посветя на едно хубаво прочистване, ама ще почакам малко :lol:)

КП, Маца, извинявайте, за офф-топика, но съм голям любител на тиквички и идеята за това блюдо веднага ме грабна :)


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Юни, 2008 10:14 am Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Meg написа:
КП, Маца, извинявайте, за офф-топика, но съм голям любител на тиквички и идеята за това блюдо веднага ме грабна :)


Няма защо Meg, беше интересно да видя твоят вариант на това пюре. Имам предвид "твоят" изчистен вариант. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Юни, 2008 10:14 am Вто 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Браво, Меги :)
шефе на тебе все ти липсва плътност! Люсни му цяла опаковка майонеза да видиш как ще се уплътни :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Юни, 2008 10:21 am Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Признавам си, че сложих и 1 с.л. доматено пюре - тиквичките в супермаркета бяха пълна отврат, а не ми се чакаше до днес - вторник и четвъртък са ми пазарните дни. Не беше никак лошо и дори гадният лимонов пипер не развали третата ми за деня закуска :oops:


Last edited by biskvitka on 03 Юни, 2008 10:35 am Вто, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 03 Юни, 2008 10:27 am Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Яну, 2008 4:28 pm Сря
Мнения: 74
Location: London
ето какво щще купувам днес - тиквички. ще опитаме тази рецепта.


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Юни, 2008 5:45 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Май, 2006 9:26 am Съб
Мнения: 329
Това с какво се консумира?


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Юни, 2008 6:47 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Съъс стууудена рикийка.. :P


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Юни, 2008 9:59 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Kabal написа:
Това с какво се консумира?


По-излишен въпрос не бях чел от години!

А отговорът е само един: С дебела вратна пържола, придружена с три студени бирички!

А Мистър Л., ако иска да се пречиства, да изпие шише Мистър Пропър! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Юни, 2008 11:09 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Куцо пиле написа:
шефе на тебе все ти липсва плътност!
Карай и ти няколко дни веганство, па пак ще си говорим за плътност на храните ;)

Алеко написа:
А Мистър Л., ако иска да се пречиства, да изпие шише Мистър Пропър! :mrgreen:
Забравих мелодийката, с която го викат. 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Юни, 2008 11:21 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
MR.LAZY написа:
Алеко написа:
А Мистър Л., ако иска да се пречиства, да изпие шише Мистър Пропър! :mrgreen:
Забравих мелодийката, с която го викат. 8)


Няма проблем, Шефе.

Фю фю фю фю фю фю фюююююю. :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Юни, 2008 10:07 am Сря 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Ох, Мацо :lol: :lol:

Кабал, освен с мръвка добре върви и с пресен мек хлебец, като интродукция преди пържолката.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Юни, 2008 10:49 am Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Маца написа:
Фю фю фю фю фю фю фюююююю. :lol:
Тц, не идва мръсника. Май ще карам по традиционния начин.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Юни, 2008 11:05 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Сигурно си объркал 3-тото и 4-тото фю, та не идва. :mrgreen:

По традиционния, ама що се оплакваш. Не трябва ли да ти бъде леко и на душата. :P


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Юни, 2008 11:08 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
IPA написа:
Сигурно си объркал 3-тото и 4-тото фю, та не идва. :mrgreen:

По традиционния, ама що се оплакваш. Не трябва ли да ти бъде леко и на душата. :P


Това "и на душата" предполага ли, че поне на дупето ще му е леко? :) Особено ако предприеме най-традиционния начин за пречистване. :lol:

Както се казва, оакахме го това пюре от тиквички. :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Юни, 2008 11:18 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
За дупето не знам, тялото имах предвид. Поне така съм чувала. :)

Ти предлагаш много локален и кратковременен начин " на пречистване". :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Юли, 2008 11:37 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Направих рецептата от 1-ия постинг с много малко изменение. Не сварих тиквичките на пюре, а ги бланширах нарязани на кубчета за 2- 3 минути, и после ги отцедих и залях със студена вода. Така те останаха леко хрупкави и се получи чудно мезе.


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Юли, 2008 11:47 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
IPA написа:
Направих рецептата от 1-ия постинг с много малко изменение. Не сварих тиквичките на пюре, а ги бланширах нарязани на кубчета за 2- 3 минути, и после ги отцедих и залях със студена вода. Така те останаха леко хрупкави и се получи чудно мезе.


Така си го "издигнала" до салатка. :)
Категорично мога да кажа, че ако тиквичките се обработват в МВ става доста по-лесно, защото не поемат вода (поради незначителното и количество) и така не се налага допълнително изстискване, отцеждане и прочие.


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Юли, 2008 11:51 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Само изхвърлих врялата вода и залях със студена, за да спре процеса на варене.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 24 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB