Когато има много хора поканени (и непоканени), най-удобното меню според мен е студения бюфет. На масата се подреждат чинии (плата) с подходящи мезета, сирене, салати, зеленчуци и малки вкуснотийки набодени на клечки за зъби или увити на рулца.
Хайде да видим кой какви

има за бързи мезета и салати.
Кашкавалено руло
----------------------
300-400 г кашкавал или твърдо жълто сирене се слага в найлонова торбичка и се пуска във вряла вода. Вари се около 10 минути. Изважда се омекналия кашкавал и разточва на лист с дебелина 2 см. Отгоре се подрежда нарязана на тънки резени шунка, извара или пастет от сирене и орехи, листя от попарен спанак/маруля, магданоз, подправки еtc. Пълнежа по избор. Разточването може да се извърши върху лист найлон, за да е по-лесно след това да се увие рулото. Слага се на студено да се стегне. Преди поднасяне се нарязва на филии. Много красиво, ефектно и вкусно.
Пълнена маруля
--------------------
Измива се маруля, но без да се разкъсват листята до основата на кочана. Изцежда се и между листята се поставя пълнеж от пастет от сирене, моркови настъргани на ренде, авокадо еtc. Пълнежа по избор. Увива се стегнато в алуминиво фолио или найлонов плик и се оставя да се стегне. Преди поднасяне се нарязва на филии.
Деликатесно сирене
---------------------------
Вземат се няколко вида сирене. Меките сирена се смачкват с вилица, а твърдите се настъргват на ренде. Ако имате миксер или блендер, всички продукти се разбъркват в него. Добавят се орехи, бадеми, лешници и ситно нарязани зелени подправки - по избор (магданоз , босилек, копър, пелин, салвия). Добре е да не слагат всички подправки наведнъж. Така всяко руло ще има специфичен вкус и мирис. Ако не се притеснявате от гостите си , добавете чесън за увеличаване на пикантния вкус, а за любителите на пикантното - добавете лют пипер или прясна люта чушка, нарязана на много ситно и ситно нарязани маслини.
Ако сместа е много твърда се добавя сметана или прясно мляко и малко омекнало масло.
Всичко това се поставя върху найлон, посипан със счукани орехи и се увива на стегнато руло. Поставя се на студено за да се стегне и преди поднасяне се нарязва на филии.
Или
От сместта се оформят топчета, овалват се в счукани орехи и се нареждат в чиния, дъното на която е посипано със счукани ядкии ситно нарязани зелени подправки.
Или
Приготвят се много рулца (с найлон), всяко от които с различна подправка и овкусител.
Или
Дъното на чиста картонена (от бонбони) или плоска и широка пластмасова кутия се застила с хартия или найлоново фолио. Върху нея се наръсват ситно нарязани зелени подправки, размесени със счукани ядки. Отгоре се разстила сместта, притиска се добре с опакото на лъжица и се оставя да се стегне. Преди поднасяне се обръща върху чиния, отлепва се хартията и нарязва на малки кубчета.