Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 06 Юли, 2020 11:44 pm Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 8 мнения ] 
Message
Сготвено на: 10 Юни, 2004 1:23 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
Когато има много хора поканени (и непоканени), най-удобното меню според мен е студения бюфет. На масата се подреждат чинии (плата) с подходящи мезета, сирене, салати, зеленчуци и малки вкуснотийки набодени на клечки за зъби или увити на рулца.

Хайде да видим кой какви :idea: има за бързи мезета и салати.

Кашкавалено руло
----------------------
300-400 г кашкавал или твърдо жълто сирене се слага в найлонова торбичка и се пуска във вряла вода. Вари се около 10 минути. Изважда се омекналия кашкавал и разточва на лист с дебелина 2 см. Отгоре се подрежда нарязана на тънки резени шунка, извара или пастет от сирене и орехи, листя от попарен спанак/маруля, магданоз, подправки еtc. Пълнежа по избор. Разточването може да се извърши върху лист найлон, за да е по-лесно след това да се увие рулото. Слага се на студено да се стегне. Преди поднасяне се нарязва на филии. Много красиво, ефектно и вкусно.

Пълнена маруля
--------------------
Измива се маруля, но без да се разкъсват листята до основата на кочана. Изцежда се и между листята се поставя пълнеж от пастет от сирене, моркови настъргани на ренде, авокадо еtc. Пълнежа по избор. Увива се стегнато в алуминиво фолио или найлонов плик и се оставя да се стегне. Преди поднасяне се нарязва на филии.

Деликатесно сирене
---------------------------
Вземат се няколко вида сирене. Меките сирена се смачкват с вилица, а твърдите се настъргват на ренде. Ако имате миксер или блендер, всички продукти се разбъркват в него. Добавят се орехи, бадеми, лешници и ситно нарязани зелени подправки - по избор (магданоз , босилек, копър, пелин, салвия). Добре е да не слагат всички подправки наведнъж. Така всяко руло ще има специфичен вкус и мирис. Ако не се притеснявате от гостите си , добавете чесън за увеличаване на пикантния вкус, а за любителите на пикантното - добавете лют пипер или прясна люта чушка, нарязана на много ситно и ситно нарязани маслини.
Ако сместа е много твърда се добавя сметана или прясно мляко и малко омекнало масло.

Всичко това се поставя върху найлон, посипан със счукани орехи и се увива на стегнато руло. Поставя се на студено за да се стегне и преди поднасяне се нарязва на филии.
Или
От сместта се оформят топчета, овалват се в счукани орехи и се нареждат в чиния, дъното на която е посипано със счукани ядкии ситно нарязани зелени подправки.
Или
Приготвят се много рулца (с найлон), всяко от които с различна подправка и овкусител.
Или
Дъното на чиста картонена (от бонбони) или плоска и широка пластмасова кутия се застила с хартия или найлоново фолио. Върху нея се наръсват ситно нарязани зелени подправки, размесени със счукани ядки. Отгоре се разстила сместта, притиска се добре с опакото на лъжица и се оставя да се стегне. Преди поднасяне се обръща върху чиния, отлепва се хартията и нарязва на малки кубчета.


Last edited by Raza on 23 Юни, 2004 12:57 pm Сря, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 10 Юни, 2004 9:02 pm Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Еха!!! Прииска ми се да направя съботен коктейл!
И аз правя пълнена маруля, но слагам сварен ориз със соев сос и китайски оцет, джинджифил и маринована риба /каквато имам в момента/.
Също стават и чери-доматчета, срязани наполовина, изчистени от семките и напълнени с морски дарове, копър, сметана и лимонов сок.
Или издълбани чери-доматчета със сварено пъдпъдъче яйце вътре върху пресни зелени подправки - босилек, розмарин, магданоз или копър...


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Юни, 2004 6:52 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Супер са тези рецепти със сирената.. :D
Аз страшно обичам всякъкви видове сирена...нямам търпение да ги пробвам ,звучи страхотно :D


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Юни, 2004 1:17 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
Ето още идея за сирене. Количеството на продуктите и пропорциите оставям на вашето въображение и вкус.

1. Малки чашки се облицоват с найлон.
2. Напълват се до половината с пастет от сирене (бяло меко сирене или извара разбито със зелен лук и малко масло)
3. Върху сиренето се намазва слой от пастет от маслини (маслини, почистени от костилките и нарязани на ситно или разбити в миксер).
4. Чашките се напълват догоре със сирене, прииска се с опакото на лъжица и се оставят да се стегнат в хладилника. Преди сервиране чашката се обръща върху чиния и найлона се отлепва.
6. Сервира се със сос от зехтин и босилек/риган или със сушени (карамелизирани) червени домати.


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Юни, 2004 11:23 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Това вече е златна идея!!! Само като си представя ефекта - едно е да сервираш сирене с маслини /не че не е вкусно/, друго е тази прелест. А и какви възможности за вариации има...В събота ще ви разкажа, но си представям отсега какво ще е... Merci, Karo :D


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Юни, 2004 11:33 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Браво! Сигурна съм, че свекър ми ще се разтопи от удоволствие след като му сервирам това..а даже ми хрумна в формичките ми за мъфини ,които са къдрави да го направя ,може би ще е още по -ефектно :wink:


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Юни, 2004 12:39 am Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Направи снимки, да видим ефекта! Снимай и свекъра си - той ще е рекламата :D


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Сеп, 2004 10:34 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Raza написа:
Деликатесно сирене
---------------------------
Вземат се няколко вида сирене. Меките сирена се смачкват с вилица, а твърдите се настъргват на ренде. Ако имате миксер или блендер, всички продукти се разбъркват в него. Добавят се орехи, бадеми, лешници и ситно нарязани зелени подправки - по избор (магданоз , босилек, копър, пелин, салвия).

От сместта се оформят топчета, овалват се в счукани орехи и се нареждат в чиния, дъното на която е посипано със счукани ядкии ситно нарязани зелени подправки.


Така да предложа и аз едно ново мезе, което е комбинация м/у предложеното от Raza и Ладийките по кристална река на то4ица .Използвах само меко сирене тип "Дунавия", намачкано хубаво, а пълнежът на топчетата бяха въпросните ладийки (само без рибката), накрая ги овалях в магданоз..Ммм, жалко, че тези хали вкъщи нищо не оставиха.. :( :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 8 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB