inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg palachinki.com sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 18 Ное, 2017 7:18 am Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 15 мнения ] 
Message
Сготвено на: 10 Юни, 2009 3:25 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Направих тази салата за довечера,с цел да отлежи с подправките и да се овкуси и охлади добре,но....почти я изядох!
2 средни до големи тиквички нарязвате на тънки 2,3 мм надлъжни филийки и изпичате на грил тиган.Нарязвате по диагонал на парчета,широки 2-3 см.В купата подправяте със сол,балсамов оцет и малко лимонов сок(пресен),зехтин,нарязан на ситно копър,нарязани на съвсем фини ивички зелените листа на 1 стрък чесън и оставяте в хладилника да поотлежи,но не правете като мен! :lol: Салатата става много вкусна и хрупкава!


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Юни, 2009 4:51 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Май, 2008 9:52 am Пон
Мнения: 157
Направо ми потекоха лигите! Мисля да я спретна тия дни, ние сме много по салатите!


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Юни, 2009 5:49 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Да, чудно е.
И не само с тиквички, става с всякакви зеленчуци, могат и да се смесят според вкуса - патладжани, чушки, домати, лук на колелца, артишок ...


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Юни, 2009 7:32 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
IPA написа:
Да, чудно е.
И не само с тиквички, става с всякакви зеленчуци, могат и да се смесят според вкуса - патладжани, чушки, домати, лук на колелца, артишок ...

Аз съм твърдо "за"! Особено за патладжаните.
Мога да предложа на Дима по същия начин да направи и патладжани, но с предварителното класическо осоляване и отцеждане.
Бих предложил и преди да ги пече на грил-тигана, да ги намаже лекичко с мазнината, която обича.
Единствено ме смущава това, че ивичките тиквички ще бъдат хрупкави, а патладжанените по-меки.
За съжаление, досега не ми е познат начин да бъдат направени патладжани хрупкави... :-?


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Юни, 2009 9:31 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Рецептата за салатата е много хубава.
gotin написа:
За съжаление, досега не ми е познат начин да бъдат направени патладжани хрупкави... :-?

Мога да ти кажа рецепта за хрупкави патладжани, но за съжаление трябва да са пържени и и топли, така че отпада условието да са за салата.


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Юни, 2009 11:38 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Ми аз,да си призная,днес спонтанно реших да направя тиквичките по този начин.Съгласна съм,че търпи добавки всякакви.Колкото до предварителното намазване с мазнина,този път реших да не ги подмазвам,за да не станат много мазни при овкусяването като цяло.Но малко намачкани орехи,например,ще се вържат много добре.Въобще,рецептата може да се възприеме като основа за развихряне на фантазията.Радвам се,че ви е харесала!


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Юни, 2009 10:37 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
gotin написа:
...За съжаление, досега не ми е познат начин да бъдат направени патладжани хрупкави... :-?

Патладжанен чипс.
[hide]Чипсове всякакви правя на слабо загрята скара с много тънко нарязани зеленчуци. Отнема много време, пипкаво е, жегаво е, но пък е много вкусно и не е свръх мазно.[/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Юни, 2009 4:20 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
biskvitka написа:
gotin написа:
...За съжаление, досега не ми е познат начин да бъдат направени патладжани хрупкави... :-?

Патладжанен чипс.

Съжалявам единствено, че в колекцията от [hide= емотикони](тъпи и отдавна изтъркани)[/hide] няма такъв, изобразяващ почтително и уважително сваляне на шапка!
Биски, ти си велика!
Такъв чипс би могъл да се добави и в подобна салата, дори и само накрая и отгоре, за да не се "отвърне" от евентуалния сок.
което пък ме води до мисълта, че Дима може да пробва да поръси салатата с леко натрошен чипс by default...


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Юни, 2009 3:16 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Тиквички и патладжани, когато се пекат на грил тиган без мазнина и течности, т.е. натюр, и после им се добави марината, остават хрускави - ето тук е обяснено.

Ако се пекат намазнени - омекват, ето тук е описано.

Грилваните зеленчуци, без доматите и някои екзотики, не пускат сок.

gotin, какво значи " може да пробва да поръси салатата с леко натрошен чипс by default..."?


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Юни, 2009 9:38 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
IPA написа:
Тиквички и патладжани, когато се пекат на грил тиган без мазнина и течности, т.е. натюр, и после им се добави марината, остават хрускави - ето тук е обяснено.

Ако се пекат намазнени - омекват, ето тук е описано.

Грилваните зеленчуци, без доматите и някои екзотики, не пускат сок.

gotin, какво значи " може да пробва да поръси салатата с леко натрошен чипс by default..."?


Благодаря ти за линка, но патладжаните са много специален зеленчук, просто не ми се вярва, че след като са леко осолени и леко отцедени, дори и изобщо да не са грилвани, че ще имат каквато и да било хрускавост, дори и да ги мариноваш.
Имах предвид, че просто няма начин да имат хрускавост, подобна на тиквичките.
Но ще пробвам на доверие...
А за леко натрошения чипс, имах предвид леко натрошен картофен купешки чипс, независимо от марката.
Но само отгоре, защото нали се сещаш какво ще стане с чипса, ако влезе между салатата...Омекнали лигави парчета пържен картоф...
Колкото до "by default", имах предвид по принцип, по идея.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Юни, 2009 7:09 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
gotin написа:
но патладжаните са много специален зеленчук, просто не ми се вярва, че след като са леко осолени и леко отцедени, дори и изобщо да не са грилвани, че ще имат каквато и да било хрускавост, дори и да ги мариноваш.
Но ще пробвам на доверие....


Пробвай, без марината, без нищо, след като избършеш с домакинска хартия течността, която са пуснали.

gotin написа:
Колкото до "by default", имах предвид по принцип, по идея.


"by default" значи по дефиниция, по определение, и използвано с " може да пробва " изречението няма смисъл.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Юни, 2009 7:33 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
IPA написа:
gotin написа:
но патладжаните са много специален зеленчук, просто не ми се вярва, че след като са леко осолени и леко отцедени, дори и изобщо да не са грилвани, че ще имат каквато и да било хрускавост, дори и да ги мариноваш.
Но ще пробвам на доверие....


Пробвай, без марината, без нищо, след като избършеш с домакинска хартия течността, която са пуснали.

gotin написа:
Колкото до "by default", имах предвид по принцип, по идея.


"by default" значи по дефиниция, по определение, и използвано с " може да пробва " изречението няма смисъл.

Благодаря ти за корекцията!


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Окт, 2009 1:13 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
biskvitka написа:
gotin написа:
...За съжаление, досега не ми е познат начин да бъдат направени патладжани хрупкави... :-?

Патладжанен чипс.
[hide]Чипсове всякакви правя на слабо загрята скара с много тънко нарязани зеленчуци. Отнема много време, пипкаво е, жегаво е, но пък е много вкусно и не е свръх мазно.[/hide]

Чипсове от зеленчуци даже и от листа от босилек правя по следният начин:
Силно загрята мазнина .
Топя продуктите в съд в който има подсолена вода, брашно, после пак във водата (изтръсквам хубаво) и от там в маслената баня.
Естествено всичко трябва да е нарязано много на тънко.


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Окт, 2009 7:11 pm Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Миш, не става ли мазничко така?


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Окт, 2009 10:40 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Аз за постен чип , не съм чувала, ама този става като истински! :mrgreen:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 15 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB