Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 27 Фев, 2020 10:57 am Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 
Message
Сготвено на: 12 Юни, 2004 12:33 am Съб 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Когато каним гости или дойдат непоканени от любимата категория на Раза, все пак се опитваме да направим нещо по-специално. Кажете какво мезвате, когато релаксирате, рошави с любима напитка и книжка в ръка.
За нас напитката е бяло вино, а тази вечер кротко мезваме с:

Тънка прясна краставица, необелена и нарязана на кръгчета, намазана с консерва сардини в зехтин (страшно вкусна, тунизийска, има ги навсякъде в София), която намачкахме с вилица и смесихме с крема и малко накълцан копър.

Май ни се отвори апетит и другата краставица ще я намажем с разбит хайвер.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Юни, 2004 6:46 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Звучи много добре,скоро ще го пробвам :)
Мъжете в къщи най-много обичат перла с маслини и лук ,ако това може да се нарече мезе... панирани хапки със сусам,панирани сиренца с поправки,панирани лучени кръгчета... въобще не си падат по диетични мезета.. :wink:


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Юни, 2004 7:22 pm Пон 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Много полезни идеи. Покрай тези футболни страсти вкъщи се събират цели орди мъже и ето - перла за мастикаджиите, панирани хапки за бираджиите... :wink:


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Юли, 2004 10:15 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
За мезето с караставицата..дали ще стане с щпроти в олио?
За първи път си купувам ,понеже ми беше интересно какво предтавляват ,още не съм ги опитала и сардините за които спомена не съм яла затова и нямам база за сравнение :(
Ами аншоата толокова ли е специфична,че да не може да се замени с нещо друго? :?:


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Юли, 2004 10:44 pm Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Шпротите са направо превъзходни за целта. И въобще според мен са много вкусни. Ако ти харесат, ще ти постна още рецепти.

Аншоата е специфична, защото е с изключително изискан и неповторим вкус, което се дължи на внимателния подбор на рибките и сложната обработка. Но тъй като е сравнително скъпа, а ние изяждаме индустриални количества, в ежедневието я заменям с хубаво филе хамсия в буркан. Не е същото, но е значително по-евтино. Дали е хубава хамсията ще познаеш като погледнеш бурканчето - филетата трябва да са добре почистени, неразкъсани, добре подредени и с приятен розово-бежов цвят.

Ето малко повече за аншоата:
Рибата, която в някои страни се нарича Anchois, у нас се казва хамсия (от турски, както повече ни риби). Аншоа ние наричаме преработената по специален начин хамсия. Най-долнокачествена е гръцката, защото е мазна, бързо гранясва и обработката и не е на ниво. По-висок клас са италианската, турската и алжирската. Най-добра е испанската аншоа от каталунското крайбрежие и френската от Лионския залив.

Лионската аншоа се обработва в Колюр по стара технология. Веднага след улова откарват аншоата при производителя и я осоляват със средно едра кристална сол, специално доставена от солници в Централна Франция или Испания. После я слагат в двесталитрови качета. Преди са били от кестеново дърво, но сега съгласно нормите на Европейския съюз, използват пластмасови (Боже мили!!!).

За 1 нощ аншоата пуска сока си в солта. После рибките се обезглавяват и изкормват на ръка (не ползват машини, защото месото се наранява). Една по една се нареждат в бурета, като всеки слой се покрива с тънък пласт сол. Буретата се оставят да зреят от 2 до 4 м-ца в специални помещения. Аншоата се притиска с капаци, върху които се поставят определени тежести.

Като узрее, нареждат спираловидно аншоата в търговски опаковки - стъклени буркани. Преди консумация рибките се обезкостяват и се изкисват малко само във вода. Продават се и готови обезкостени филенца. Божествено!


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Юли, 2004 11:27 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Боже какъв изчерпателен отговор ! :shock: Благодаря за съвета още утре ще пробвам мезето купила съм си вече кремата сирене ,а за хамсията също ме запали ,ако тя ми допадне по натък ще пробвам и аншоа :)


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Юли, 2004 1:22 am Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
Не само теб е запалила, но и мен! Никога не съм могла да приема комбинацията между сирене и риба - но явно и аз ще опитам!


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Юли, 2004 10:24 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Станаха велико мезе за водка охладена докато се стане мазна(не занм как точно да го определя като термин ).. 8)
Мъжът ми много ги хареса едва се удържа да остави и за другите да опитат!! :lol:
А от опит знам ,че му е коствало доста :!: :twisted:
Само да уточня ,че предварително посолих карставиците..


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Юли, 2004 4:06 pm Вто 



Найстина много егоистично само Точица да знае за това мезе. Много вървят към бялото вино сухари намазани с топено сирене(може и сирене Крема) и украсени отгоре например с маслинки или каквото се сетите.


  
 
Сготвено на: 20 Юли, 2004 4:24 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Да, чак ми стана съвестно като купих гръцките сухарчета, които ми препоръча gigi. Ние с лека, вкусна вечеря, а за вас нищо... :oops: За топеното сирене тя предложи "Президент", аз имам "Филаделфия", но и всяко друго ще стане май. Към това предлагам печените домати на на Raza. Виното вие си го изберете, а за МONO - версията с маслинките ще върви и на мастичка :D


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB