Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 2:53 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
Сготвено на: 30 Апр, 2010 2:58 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 21 Фев, 2010 9:03 pm Нед
Мнения: 40
Location: гр СТАМБОЛИИСКИ
ПРОДУКТИ:
1 маруля,
няколко листа от глухарче,
2-3 цвята латинка,
шепа горски теменужки,
1 краставица,
по една връзка пресен лук и копър.

Измийте зеленчуците и цветята. Марулята и глухарчето накъсайте в салатна чиния. Отгоре нарежете краставицата и лука. Поръсете с нарязан копър и цветове от горска теменужка. Украсете с цветове от латинка.

ЗА ДРЕСИНГА:
1 к.ч. сметана,
1 к.л. горчица,
1 с.л. лимонов сок,
2 сварени яица,
черен пипер, сол

Сварете яйцата. Белтъците настържете, а жълтъците пасирайте и ги смесете. Добавете сметаната, лимоновия сок, горчицата,сол и черен пипер. Залейте салатата с дресинга.


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Апр, 2010 9:24 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
elena55 написа:
ПРОДУКТИ: 1маруля,няколко листа от глухарче,2-3 цвята латинка, шепа горски теменужки, 1краставица, по една връзка пресен лук и копър.


Салатата наистина е прекрасна, но има едно несъответствие - когато се берат листата на радиката, все още по това време не са цъфнали цветовете на латинката, а още повече - прецъфтяли, защото само от вързалите след прецъфтяването цветове на латинката и от стъблата й става салата.
А салатата от радика става единствено от листа, които са брани преди цъфтежа на глухарчето, т.е., много рано напролет, най-късно до средата на април.


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Май, 2010 10:46 am Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 21 Фев, 2010 9:03 pm Нед
Мнения: 40
Location: гр СТАМБОЛИИСКИ
Глухарчето цъфти от април до юни.В двора си имам няколко корена но още не са цъфнали.Билките се берат до Еньовден(24.06) До тогава имат лечебна сила.Дано да си доволен от отговора, но човек винаги може да сгреши, сега съм напълно сигурна в това което съм писала, защото тази салата съм я приготвяла.


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Май, 2010 10:28 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
elena55 написа:
Глухарчето цъфти от април до юни.В двора си имам няколко корена но още не са цъфнали.Билките се берат до Еньовден(24.06) До тогава имат лечебна сила.Дано да си доволен от отговора, но човек винаги може да сгреши, сега съм напълно сигурна в това което съм писала, защото тази салата съм я приготвяла.

Точно за това става въпрос - листата за салата се берат преди да започне да цъфти глухарчето. Образуват ли се жълтите цветове, вече листата не са годни за салата, защото получават изключително горчив привкус.
От поне 100 години в моето семейство всяка пролет се прави такава салата, защото дядо ми е от Асеновград, а там това е традиция...
А понеже пък семейството ми е живяло 20 години във Велико Търново, оттам сме взели трладицията всяка пролет да се събират и готвят охлюви. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Май, 2010 7:53 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
gotin написа:
листата за салата се берат преди да започне да цъфти глухарчето. Образуват ли се жълтите цветове, вече листата не са годни за салата, защото получават изключително горчив привкус.


Абсолютно вярно.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Май, 2010 4:37 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 05 Май, 2010 4:51 pm Сря
Мнения: 9
Листата на глухарчето са много полезни при хора боледували от хепатит.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB