Продукти:
за “кокиче” (12 броя):
6 филии бял хляб
6 твърдо сварени яйца
3-4 с. л. майонеза
6 кръгчета от прясна краставица
черен пипер, сол
за “лале” (12 броя):
6 филии бял хляб
6 по-малки червени домата
1/4 пакетче масло
100 гр. сирене
за “маргарита” (12 броя):
6 филии бял хляб
3 дебарцина
1 прясна краставица
1/2 ч. ч. сметана
олио за пържене
Приготвяне:
За всеки от трите вида сандвичи изрежете с чаша по два кръга от филия.
За да приготвите “кокиче” разрежете по дължина яйцата на 6 резена. Стрийте жълтъците, размесете ги добре с майонеза и подправете сместа с черен пипе и сол на вкус. Намажете хлебните кръгове със сместа. Подредете отгоре 3 белтъка, така че да наподобяват кокиче. Отрежете малко от белтъците в единия край и сложете половин кръгче краставица (чашката на цветето).
Хлебните кръгове за “лалетата” намажете тънко с размекнато масло, а върху него настържете сирене. Разрежете доматите на шест резена, отрежете повечето от семенната част, за да могат резените да стоят. Наредете върху сандвич по 3 доматени резена, така че да образуват “лале”.
Намажете със сметана хлебните кръгове за “маргаритите”. Около отвора наредете цели или половинки кръгчета от краставица. Нарежете дебарцините на 4 парчета. На всяко парче от единия край направете 6 или 8 разреза, но не докрая – оставете 1 см да ги държи. Загрейте в тенджерка повече олио, за да могат дебарцините да се потопят добре. Пускайте парчетата с разрезите надолу, така че при пърженето да се “разлистят”. Пъхнете “дръжките” на изпържените дебарцинови “маргарити” в отвора в средата на хлебните кръгове.
Стават доста интересни и вкусни