Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 27 Юни, 2019 1:12 pm Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 04 Апр, 2005 2:53 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
САЛАТА-РАЗЯДКА ОТ СПАНАЧЕНИ КОРЕНЧЕТА СЪС ЗАПРЪЖКА И
ЧЕСНОВО-ОРЕХОВА ЗАСТРОЙКА
================================================



Запознавам ви с едно почти уникално ядене, почти непознато на широкия кръг.
Когато се чисти спанак за готвене се отделят само коренчетата, които по принцип всяка домакина просто изхвърля.
Тези коренчета се измиват много добре, заливат се с вода и се слагат "на края на печката" да къкрят почти цял ден, като се долива по малко водичка.
В по-съвременни условия, тези коренчета се слагат в тенджерка и се варят на възможно най-слаб огън поне час-два. Със сигурност може и повече.
Когато решите, че са готови (или ви омръзне да ги чакате) се правят две запръжки - едната с леко запържен лук в малко мазнина и червен пипер, а другата - въпросният "чесново-орехов сос", който представлява следното :
Счукват се в дървено хаванче 6-7 скилидки чесън със малко сол и шепа орехови ядки.
Първата запръжка, още гореща се изсипва в сварените вече спаначени коренчета, след нея се добавя и разбърква и другата, в която се добавя винен оцет на вкус .
Яденето е неспецифично и много вкусно. Познато е в някои части на Северна България и най-вече Тракия.
За съжаление аз не зная точно как се казва. Възможно е изобщо да няма име.
Ако знае някой повече по темата, нека напише нещо.
Забележка, която ще отговори предварително на евентуално възникнали въпроси:
Коренчетата се варят на колкото е възможно по-слаб огън продължително време. На електрически котлон това би трябвало да е поне 2-3 часа на 1 на котлона. Ако водата, която трябва да ги покрива се изпари по време на варенето - долива се, може и студена.
Водата, в която са вряли коренчетата не се отцежда, в нея е целият вкус.
Солта се слага в счукания чесън с орехите.
Двете запръжки всъщност са подправките, които се слагат.
Коренчетата е желателно да са и с малко зелени части от дръжките на спаначените листа. Най-подходящи са едрите червени коренчета на по-едрия спанак, но стават всякакви.

Освен оригиналната рецепта, която ви представям, аз съм доразвил идеята с още една рецепта.
Към сварените коренчета, но вече отцедени от сока се добавят ситно нарязани 5-6 спаначени листа, 5-6 начупени сурови култивирани печурки, естествено, добре измити и десетина маслинки според вкуса - може черни, но може и зелени. Салатата се обърква и се подправя със сокът от половин лимон и зехтин на вкус.
_________________


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB