Необходими продукти:
400 г крем-сирене (Филаделфия)
100 г бяло сирене
100 г масло
2 вр. босилек
2 вр. магданоз
1 вр. копър
4 скилидки чесън
1/4 ч.ч. (от 250 мл) ядки от пиния (кедър)
2 с.л. зехтин
1/4 ч.ч. настърган пармезан
2 глави лук
1 1/2 ч.ч. сушени домати (в тази рецепта са използвани домати в зехтин)
2 пресни домата
1 ч.л. лимонов сок
Половината крем-сирене, маслото и бялото сирене се разбиват в блендер, докато станат на пухкава хомогенна маса, която се пресипва в купа, покрива се с фолио и се прибира в хладилника.
Приготвя се песто.
Пармезанът се настъргва на ренде с големи дупки. Зелените подправки се измиват и подсушават с хартиени кърпи. В блендер се разбиват чесънът със зелените подправки, щипка сол и кедровите ядки. Добавят се зехтинът, лимоновия сок, 100 г крем-сирене и пармезана. Разбива се, докато стане на пюре.
Лукът се почиства и нарязва на шайби. Доматите се обелват, нарязват се на четвъртинки и се почистват от семето. Нарязват се на кубчета.
В тиган се нагорещява малко зехтин и в него се запържва лука докато стане златист. Добавят се доматите и се вари без капак на слаб 7 мин, докато се сгъсти.
Сушените домати се нарязват на тънки ивички и се добавят към доматено-лучената смес. Вари се още 5 мин. Снема се от огъня, оставя се да изстине и се смесва с останалото крем-сирене.
Формата, в която ще се прави тортата, се покрива с фолио така, че краищата му да висят навън.
Разбитото сирене се изважда от хладилника и се разделя на три части. Първата част се от сиренето се разстила на дъното на формата и се изравнява с лопатка. Отгоре се слага равномерно половината от пестото, половината от доматената смес, сирене, песто, доматена смес, сирене.
Повърхността на тортата се изравнява. Охлажда се в хладилника за 4-5 часа, след което се изважда и се обръща в чиния за сервиране. Внимателно се отстранява фолиото.
Поднася се със сухо бяло вино.
Може да се направи в коктейлни чаши, за всяка порция поотделно.
снимка (не е моя)
Източник: Olja от
kuharka.ru