Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 2:50 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 
Message
Сготвено на: 02 Юни, 2004 3:00 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Тази рецепта е благодарност към Вегетарианеца за хубавите рибни сайтове, но и месоядните не пречи да дадем почивка на изтерзаните си стомаси с нещо зеленко :)

ПРОДУКТИ
За волованите:
готово бутер тесто
жълтък
малко прясно мляко

За муса:
млади крехки тиквички
зехтин
заквасена сметана
обезсолено бяло сирене
копър, смлян черен пипер, кориандър на прах, малко пресен лимонов сок, малко сол
белени бадеми на люспи или счукани орехи

За украсата:
чери доматчета
пера зелен лук

Нарязвам бутер тестото на кръгове с чашка 100мл. После с малка чашка 30мл изрязвам втори кръг в средата на 2/3 от общия брой на големите кръгове - получават се гевречета с дупка в средата.
Нареждам в наръсена с брашно тава големите кръгове и върху всеки внимателно поставям по две гевречета едно върху друго. Намазвам ги с жълтък, разбит с малко мляко и леко посолявам с едро счукана морска сол. Пека на 220о докато добият приятен златист цвят.
Междувременно запържвам нарязаните на кубчета тиквички в малко зехтин и ги пасирам заедно с останалите съставки за муса. Добавям ядките. Трябва да се получи пухкавата консистенция на лек сметанов крем.
Пълня изстиналите воловани с мус с помощта на пош /ако не ми се занимава действам направо с кафена лъжичка/ и ги украсявам с 1/2 чери доматче и 2-3 набучени перца лук. Поднасям в плато, покрито с листа червена салата.

Пълнежът на волованите може да бъде най-различен и ще ви бъда благодарна, ако дадете някои идеи, как да ги разнообразя - може да организирам "Волован-парти" :D


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Дек, 2005 10:43 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Дълго време тези воловани не ми даваха мира, пък не смеех да питам що е то, да не се излагам ;). Наскоро, обаче, курсаантката донесе една книжка от колежка, в която съзрях думата vol-au-vent. Веднага се разтърсих из нета и открих, че това е вид кошничка, в която се слагат разни пълнежи. Е, сега вече мога да отида да спя спокойно.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB