Нарича се така понеже слагам съставките за гръцка мусака м/у палчинки
Иначе незнам дали има такова гръцко ястие.. :? Ето ,че любимите ми патладжани вече се намират навсякъде и започвам да готвя любимите ми летни гозби..това е една от тях.
Гръцката ми палачинкова торта
Необходими продукти:
- 8-10 малко по дебели палачинки
- 500 гр кайма (за предпочитане агнешка или телешка)
- 1 патладжан
- 1 глава лук
- 3-4 скилидки чесън
- 1 с.л. доматено пюре
- 400 гр домати от консерва (500 -600 пресни)
- риган (понякога слагам и босилек)
- черен пипер
- сол
- чили
- зехтин
- 100 гр грюер (кашкавал)
- сос Морне (около половината от тази доза)
- малко масло за намaзване
Начин на приготвяне:
Прибавяме от грюера (около половината, а може би малко повече) към тестото за палачинки преди да ги изпечем.
Нарязваме патладжана на малки кубчета, посоляваме, след като се отдели горчивия сок, отцеждаме и подсушаваме. В малко зехтин задушаваме нарязания наситно лук и накълцания чесън за минутка, прибавяме каймата и когато си промени цвета патладжана. Когато течноста се изпари прибавяме рендосаните домати, доматеното пюре и подправките. Задушаваме на тих огън докато леко се сгъсти.
Намазваме една йена с масло и поставяме една палачинка, отгоре пълнеж...и така докато всичко свърши като на края завършваме с палачинка. Поливаме със соса най отгоре, настъргваме останалия грюер и печем 35-40 мин в предварително загрята на 180 гр. фурна (ако пълнежът ви е все още топъл, ако не е - поставете в студена фурна за да не спука тенджерата).
Приятен апетит!