Тези кюфтенца се получиха много сочни и вкусни. Най-много ми хареса това, че не се размириса, докато ги готвих (както се получава, когато използвам скарата или ги пържа). Пък е и доста бързо ястие.
Месни тефтели с винен сос
за три порции:
300 г кайма
1 глава лук
1 филия хляб или 3 с.л. галета
1 яйце
черен пипер
магданоз
за соса:
200-250 мл червено сухо вино (имах едно гадновато мерло)
3 настъргани домата или 1 ч.ч. пасирани домати от консерва
200 мл сметана с масленост 20%
1 глава лук
Лукът се настъргва. Смесва се с останалите съставки за кюфтетата. Сместа се слага в хладилника, за да отлежи.
През това време се приготвя соса. Аз го направих на котлона, за да може и детето да яде.
Запържих ситно нарязания лук (от себе си добавих и морков) с малко мазнина, като омекна, отгоре изсипах виното. Без да похлупвам с капак, оставих да се изпари алкохола (т.е., да спре да мирише на алкохол) и добавих доматите с щипка захар. Отстраних от котлона веднага, щом кипна.
От каймата се оформят 12 кръгли топченца и се нареждат на дъното на стъклена тенджера. В оригиналната рецепта се слага и олио, обаче каймата ми беше толкова мазна, че реших да си го спестя.
Тенджерката се покрива с капак и кюфтетата се пекат 3 минути на 100%. Обръщат се и се пекат още 3 мин. Може да се излее мазнината, отделена от кюфтетата. След това се заливат със соса, смесен със сметана (аз и сметаната си я спестих
) и се пекат още 4 мин.
Поднасят се след 5 минути, наръсени с копър. Гарнитура - варени картофи или бял ориз.
Няма снимка, защото бяха ометени почти веднага, след като ги извадих от печката
.