inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg palachinki.com sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 22 Авг, 2017 1:52 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 
Message
 Рецепта: ИНДИЙСКО КЪРИ
Сготвено на: 10 Юли, 2004 11:59 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Индийските кърита са толкова разнообразни ,колкото и щатите,от които произхождат.Не е задължително да са много люти ,силните подправки в доста голямо количестов придават характерния за тях вкус.Добре е да се консумират с добре охладено бяло вино ,а може и бира и нещо леко за десерт като плодова салта напр.В Индия на масат стоят купички с изпечени на сухо семена от резене и кардамон , с които хората освежават дъха си след хранене.
Има няколко вида кърита:люти,средно люти и леко люти
Към първите спадат :Виндалу,Мадрас,Цейлон
Средно люти са:Дупиаца,Бууна
Леко люти:Корма,Малая,Кашмир

Индийските ястия се поставят на маста и всеки сам си сервира колкото иска.Поднасят се хлябове като Наан и Чапати ,когато са сервирани сочни меса или зеленчуци.Хората късат парченца хляб и с пръсти гребват от ястието.За този наяин на хранен е задължителна купичка ароматизирана вода за всеки гост на масата.

Любимото ми пилешко къри

1 пиле около 1,5 кг нарязано на порции
500-600 гр консервирани домати
1-2 глави лук нарязан на филийки
2 зелени люти чушки нарязани наситно
125 мл пилешки булон
1 ч.л.сол
1 ч.л.куркума
олио
2-3 с.л. баршно за овалване
3-4 скилидки счукан чесън
парче корен от джинджифил нарязан наситно(1/2 ч.л. сух)
1.5 ч.л. канела 4 ч.л. коринандър (смлян)
2 ч.л. кимьон
2 с.л.кокосови стърготини
черен пипер.

Начин на приготвчне:
Смесваме брашното с куркумата и солта.Овалваме парчетат пиле и пържим до златисто като непрекъснато обръщаме.Изваждаме от тигана и поставяме лука ,който задушаваме окло 5 мин. на тих огън.Добавяме чесъна, джинджифила,лютите чушки,кориандъра,кимьона ,канелата запетжваме леко за 1 мин .Добавяме доматите и бульонаоставяме да кипне и връщаме пилето обратно.Захлупваме ястието и го оставяме да къкри 40-50 мин,докато месото стане крехко.Прибавяме кокосовите стърготини ,сол и черен пипер и след 5 мин сваляме от огъня.Сервира се с сварен ориз.

Бон апети!!!
(Доста е пикантно прупреждавам тези ,които не са яли индийска храна досега.В интерес на истината в индийките ресторанти е още по пикантно и от това което ви предлагам!! :wink: )


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Авг, 2004 12:03 am Пон 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Това пилешко къри много ми се иска да го пробвам. Но всичките ми опити досега със запържване в суха панировка и после задушаване, се увенчават с неуспех - панировката пада, разкашква се в соса и се получава каша с месо. Нещо бъркам явно... :?


 Profile  
 
 Рецепта: Пилешко къри
Сготвено на: 23 Авг, 2004 10:13 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Не знам защо може да е така :?. В тази рецепта брашно с куркумата образуват нещо като филм около месото, колкото да му позволят да хване хубав загар.Овалвам и изтупвам хубаво ,ако брашното е повече при пържене пада в мазнината и загаря...Това е не се сещам за нещо по специално,после никога не ми се разпадало в соса .


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB