Лудетина излезе по-сериозна и спази обещанието си навреме, но ето и закъснялата рецепта за такос. Не съм била в Мексико и въбще в Лат.Америка, рецептите ми са от една уругвайка, която познава кухнята на континента. В зависимост от района тези питки се наричат различно: "чиласкитас", "тортийяс", "енчиладас", "такос" . Основната рецепта е следната:
ТАКОС
Царевични зърна се смилат на тесто, оформят с ръце и се сплесква върху дъска под формата на плоски питки. Пекат се в тиган без мазниня от двете страни и се завиват в кърпа да се задушат. Тъй като царевичната ми нива не даде богат урожай
, правя такос от готово царевично брашно с малко вода и сол. Ако решите да се придържате към оригинала и смелите млади царевични зърна, тестото се съхранява успешно в найлонови пликчета във фризер.
Най-много обичам такос с пилешко, например
Такос о енчиладас ен салса моча
/царевични питки с пилешко в сос/
16 такос
бяло месо от 1 пиле
ч.ч. настърган кашкавал
1 глава лук на тънки кръгчета + 1/4 глава
1ч.ч. прясно мляко или сметана
скилидка чесън
Пилешкото се сварява със сол и четвъртинката лук и се накъсва на парченца.
За соса: 7-8 домата, 1/4 глава лук, скилидка чесън, 1 люта чушка.
Доматите се сваряват в подсолена вода, обелват се и се пасират заедна с лука, чесъна и чушката. Сосът се загрява, посолява се и всяка питка се топва в него. Нареждат се по 4 такос в чиния, като помежду се ръси малко пилешко, малко сос, нарязан лук, настърган кашкавал и 2л.сметана.
Това чудо трябвало да пие текила, но и така си е достатъчно люто, затова май е по-добре сухо бяло вино или бира.