Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 25 Авг, 2019 6:37 pm Нед

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 
Message
Сготвено на: 12 Юни, 2005 6:48 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Искам да ви предложа една приятна рецепта ( на Раймон Вагенщайн) за разнообразяване на седмичното меню, особено сега когато тиквичките започват вече да втръсват (поне на мен,не съм им голяма почитателка).

Image

Панирани тиквички по френски

Необходими продукти: (4 порции)

4 средно големи тиквички
200 гр. брашо
1 ч.ч. хладка вода
сол
сок от един лимон
олио за пържене
1 белтък
3 с.л. нарязан магданоз
прясно смлян черен пипер

За соса:

1 малка глава лук
3-4 домата
1/2 ч.л. сол
2 с.л. зехтин
1 с.л. масло
3-4 скилидки чесън
2 с.л.нарязан магданоз

Начин на приготвяне:

Най -напред приготвяме панировката-смесваме брашното с 1 с.л. олио,1/3 ч.л. сол и водата ,като разбъркаваме докато се получи гладка гъста каша.Оставяме да престои 2 часа.
Нарязваме тиквичките на колелца (около 1/2 см.),посоляваме,подправяме с черния пипер,лимоновия сок и магданоз и оставяме да отлежат 1 час.
Разбиваме белтъка на твърд сняг,и го смесваме внимателно с панировката.Отцеждаме тиквичките ,потапяме ги в сместа и ги пържим на средно силен огън,докато се зачервят.
За соса:Нарязваме лука,наситно и го запържваме до златисто,добавяме накълцаните домати и счукания чесън.Подправяме на сол и оставяме да къкри за 15мин.
Отцеждаме тиквичките добре в/у салфетка и ги сервираме топли със соса за гарнитура.

Това е рецептата..единствената промяна,която направих е, че добавих босилек към соса.За сведение тиквичките стават леко хрупкаи.

Приятен апетит!


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Юни, 2005 11:14 am Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Наскоро открих функцията "Любими рецепти" и тази рецепта отива право там. Като се върна след ремонта в къщи, това ще е едно от първите неща, които ще сготвя!


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Юни, 2005 11:41 am Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
... Като се върна след ремонта в къщи, това ще е едно от първите неща, които ще сготвя!

Защо да чакаме толкова много време? Не може да го направиш на събирането?


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Юни, 2005 11:54 am Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Що аз? Нека Лудото Рибе си ги направи. :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Юни, 2005 9:53 am Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Докладвам:
за да не хрупат тиквичките, ги нарязах много тънко - около 2-2,5 мм. Ама те пак си хрупаха :twisted:. Не ми стигна тестото, защото резените бяха повече, пък се оказа, че няма и брашно... Допържих ги с царевично брашно (на тая хватка ме научи админа :mexwave: ) и не бяха никак лоши.
Поднесох ги със сос от кисело мляко, нямах сили да варя домати след безкрайното пържене.
На мен лично ми харесаха. Препоръката на семейството е да правя патладжани по същия начин, смятат, че ще е по-вкусно.
Панировката е много, много хубава :claq:, мисля, че може да се използва за много неща :facelick:
Благодаря, Лудетина! :flow: :baloon: :kiss:


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Юни, 2005 9:53 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Съжалявам,но няма да стане..макар много да ми се иска :cry: .На който му се хапват,ще трябва да положи малко собствени усилия. ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Юни, 2005 9:57 am Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
ludetina написа:
Съжалявам,но няма да стане..макар много да ми се иска :cry: .На който му се хапват,ще трябва да положи малко собствени усилия. ;)


Кое няма да стане? Да направиш тази вкуснотия на събирането? Защо? Мързи ли те, що ли? :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Юни, 2005 10:05 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Бисквитке,мерси ,заслугата не моя обаче.. :oops:Панировката наистина е хубава,особенно ,ако се овкуси допълнително-универсална е. Какво стана с тези с киселия квас?
За патладжани ..ще ми интересно да пробвам,само си мисля -след като тиквичките бяха хрупкави,а те са доста по- крехки от патладжана..дали той няма да е суров? :roll:Патладжан с царевишно брашно обаче е трепач..:chefa:
Знаеш ли като ги пържих на не толкова силен огън,не бяха толкова хрупкави,а и лимона ги омекотява допълнително,но ме хванха бесните-не мога да вися цяла вечност до печката..:hair: Следващия път определено ще ги нарежа на по- тънко.

Алеко,като изключим ,че не обичам да готвя на непознато място..тогава стават най-големите резили.. :P ,просто най-вероятно няма да мога да дойда на сбирката.. :cry:


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Юни, 2005 10:17 am Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
ludetina написа:
Бисквитке,мерси ,заслугата не моя обаче.. :oops:Панировката наистина е хубава,особенно ,ако се овкуси допълнително-универсална е. Какво стана с тези с киселия квас?
За патладжани ..ще ми интересно да пробвам,само си мисля -след като тиквичките бяха хрупкави,а те са доста по- крехки от патладжана..дали той няма да е суров? :roll:Патладжан с царевишно брашно обаче е трепач..:chefa:
Знаеш ли като ги пържих на не толкова силен огън,не бяха толкова хрупкави,а и лимона ги омекотява допълнително,но ме хванха бесните-не мога да вися цяла вечност до печката..:hair: Следващия път определено ще ги нарежа на по- тънко.

Алеко,като изключим ,че не обичам да готвя на непознато място..тогава стават най-големите резили.. :P ,просто най-вероятно няма да мога да дойда на сбирката.. :cry:


Чакай, та още не сме решили кога ще правим срещата! А защо се притесняваш да готвиш на непознато място? То у дома всеки знае! :lol: Та ние няма да се състезаваме я! Само ще си хортуваме и ще си готвим и ще си хапваме и ще си пийваме и ... тези три неща...


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Юни, 2005 10:19 am Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
:cheers:

За хрупкавите тиквички: Много повече ги харесвам, отколкото разкашканите.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Юни, 2005 10:23 am Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
ludetina написа:
Какво стана с тези с киселия квас?...

Същия ден пекох хляб и новата порция квас още не беше вкиснала :(.

Иначе панировката, която измислих в неделя е чудна. Тогава панирах риба за малкото. Тестото се прави от ВКИСНАЛ квас (който по принцип не се използва за месене, щото от него хлябът не се надига и затова се изхвърля), с още малко брашно и много подправки: червен и черен пипер, малко доматено пюре, зеленийка (напр. кориандър или риган), сол.

С патладжаните няма да има проблем, ако ги посоля и оставя да се отцеди горчивият сок. И друг път съм ги панирала, много добре се изпържват отвътре. За сандвичи са супер!


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Юни, 2005 10:29 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Еее не ,край -ясно е че сама си го изпросих..който спомене патладжан в близките 2 седмици..Image.
Предполагам си права-след като за бюреците се изпържва добре..просто тази панировка е малко по корава.. :-? Ясно ще се пробва за да се стигне до истината!

[hide]П.С.Вие вече и риба ли ядете?Или панировката го заблуди.. ;) [/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Юни, 2005 10:38 am Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
ludetina написа:
...който спомене патладжан в близките 2 седмици...

Това не го разбрах :oops:
Не можеш или не трябва да ядеш патладжани?
Ние също в момента не купуваме, просто цената им все още ме смущава (Патладжанът не е като тиквичка, за да купиш само един брой :mrgreen:).

[hide]Изяде цели 20 грама, сигурно щеше да хапне и още, но горкото, попадна на костичка, а уж бях огледала внимателно филето :evil: [/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Юни, 2005 10:43 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
biskvitka написа:
Не можеш или не трябва да ядеш патладжани?
Ние също в момента не купуваме, просто цената им все още ме смущава (Патладжанът не е като тиквичка, за да купиш само един брой :mrgreen:).

И двете-едната причина вече си я посочила,а другата е от диетини съображения.. :mrgreen: ..като стане дума за п...ни..и ставам като зомби. :evil: Не мога да спра да ям,и да ям...

[hide]Леле цели 20 грама..айде следващия път 30..и така докато му се услади,че да не можеш да дръпнеш чинията от ръчичките му.;)[/hide]


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Bing [Bot] и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB