inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg stat.bg sever.bg kulinar.bg get.bg
Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 10 Юли, 2014 5:10 pm Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 37 мнения ]  Към страница 1, 2  Next
Message
 Рецепта: Фалафел
Сготвено на: 16 Юли, 2004 12:05 am Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Рецептата е сирийска и изпробвана, но има и други варианти.

Фалафел
250 гр нахут
1 глава лук
2 ск.чесън
1/2 връзка магданоз
1/2 ч.л. лют червен пипер
1/2 ч.л. смлян кориандър
1 ч.л. кимион
1 ч.л. бакпулвер
черен пипер, сол, брашно, галета, олио

Нахутът се накисва от предната вечер и се сварява, лукът и чесънът се почистват и нарязват, също и магданозът. Всичко се пасира или смила фино с месомелачка и се омесва гладко тесто заедно с останалите съставки /без олиото/. Нахутът е добре предварително да се претрие през гевгир, за да се отстранят люспите. Оформят се топчета и се пържат на умерен огън, после се отцеждат върху домакинска хартия.


 Profile  
 
 Рецепта: Фалафел
Сготвено на: 16 Юли, 2004 7:41 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Моята рецепта е същата ,само че има и яйце.
Става ли и без него?Имам предвид не се ли разпадат?


 Profile  
 
 Рецепта: Фалафел
Сготвено на: 16 Юли, 2004 10:45 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Не се разпада, но с яйце може да стане по-вкусно, ще опитам. Днес намерих готова смес за фалафел, внос от Сирия. Който е в България - продава се в картонени кутийки по 250г, само се разбърква с вода и престоява 45мин. Направих я преди малко - става добре, само трябва да се подправи допълнително и наистина яйце ще й дойде добре - малко е сухичка. Но спестява страшно много време. Евтиния - 1,60лв.
Ако се сетите за интересни сосчета към фалафелите, казвайте!


 Profile  
 
 Рецепта: Фалафел
Сготвено на: 16 Юли, 2004 10:56 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Ох ,аз вече съм ги пробвала тези 2 пъти..,но не стават като арабските :( затова съм решила да си правя сама ..Много сухи бяха и ако не ги наблъскаш здраво с подправки ... :?
Тези домашните, които си правила трябва да са повкусни нали?И приличат ли на арабските от заведенията за бързо хранене?


 Profile  
 
 Рецепта: Фалафел
Сготвено на: 16 Юли, 2004 11:25 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Домашните са същите като при арабите. Но и тези ще станат - с настърган лук заедно със сока и подправки. Пише, че са подправени, но на практика май не са. И определено им трябва повече течност, но мисля, че може да се получи. Това претриване на нахута, докато му отделя люспите, много ме тормози :?


 Profile  
 
 Рецепта: Фалафел
Сготвено на: 16 Юли, 2004 11:31 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Ок,мерси !Ще ги пробвам така в домашния вариант..ако не станат ще положа повече усилия в полу-домашния :) :) ,но в никъкъв случай няма да се откажа!!!Без фалафели 3 -4 месеца -вече не се издържа! :evil:


 Profile  
 
 Рецепта: Фалафел
Сготвено на: 16 Юли, 2004 11:36 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Чудни са, наистина, но на мен все рибният пирог ми е в главата днес и не мога да се съсредоточа върху нещо друго :roll:


 Profile  
 
 Рецепта: Фалафел
Сготвено на: 07 Сеп, 2004 10:24 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Първия път ,когато павих фалафелите бях готова да ги зарежа заради това претриване през гевгира.. :evil: :evil: направо така ме изнерви,че после не ми се хапваше от тях!!Обаче снощи минах нахута с пасатора(е не на пюре естестено малко по- едро го оставих)..не забелязах съществена разлика във вкусово отношение..така че пробвайте !Токлова са вкусни ,макар че не ставт като арабските съвсем,а по пухкави.Причината предполагам е в пресата ,която не притежавам.. :( Обаче ,ако се направят по-малки и сплескани стават доста близки дотях! :wink: :)


 Profile  
 
 Рецепта: Фалафел
Сготвено на: 31 Яну, 2007 3:32 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 16 Ное, 2006 3:03 pm Чет
Мнения: 85
Location: София
to4ica написа:
Днес намерих готова смес за фалафел, внос от Сирия. Който е в България - продава се в картонени кутийки по 250г, само се разбърква с вода и престоява 45мин. Направих я преди малко - става добре, само трябва да се подправи допълнително и наистина яйце ще й дойде добре - малко е сухичка. Но спестява страшно много време. Евтиния - 1,60лв.

Дали все още се продава? Аз не съм виждала в магазините... :roll: Къде мога да намеря? Толкова много обичам! :facelick:


 Profile  
 
 Рецепта: Фалафел
Сготвено на: 31 Яну, 2007 7:38 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
ROSSI ROSSI написа:
Дали все още се продава?

Нямам представа - след като изпробвах идеята на Лудетина с пасатора без махане на люспи, си правя сама сместта, друго си е все пак прясно приготвено вкъщи. Опитай, наистина люспите не се усещат.


 Profile  
 
 Рецепта: Фалафел
Сготвено на: 31 Яну, 2007 7:47 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
А някой опитвал ли е консервиран нахут? Май се намира по-лесно от суровия...


 Profile  
 
 Рецепта: Фалафел
Сготвено на: 31 Яну, 2007 8:19 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Абе, как я ядете тази гадост?


 Profile  
 
 Рецепта: Фалафел
Сготвено на: 01 Фев, 2007 11:47 am Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Алеко написа:
Абе, как я ядете тази гадост?

Ядем си я с кеф :P
Биски, не съм пробвала да меля консервиран нахут, но защо пък да не става?


 Profile  
 
 Рецепта: Фалафел
Сготвено на: 01 Фев, 2007 1:57 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Фев, 2006 4:43 pm Пон
Мнения: 81
ROSSI ROSSI написа:
Дали все още се продава? Аз не съм виждала в магазините... :roll: Къде мога да намеря? :facelick:


готовата смес я има по арабските магазини на Женския пазар.
цената е ~2 лева, на мен ми излизат 25-30 фалафела от една кутия смес.

to4ice, там продават освен двата вида суров нахут (с различни размери) и "грухан" (не знам дали така се казва) един очукан, дето са му махнати люспите и зърната са на половинки.
спестява отлюспването :mrgreen: и при варенето направо си става на пюре, нЕма нужда да го пасираш.
продават също и преси за фалафели.


 Profile  
 
 Рецепта: Фалафел
Сготвено на: 01 Фев, 2007 2:03 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 16 Ное, 2006 3:03 pm Чет
Мнения: 85
Location: София
много съм се наточила на фалафели! А каква форма им придавате? И малки ли ги правите? Не че размерът има значение... ама... ;) :lol:


 Profile  
 
 Рецепта: Фалафел
Сготвено на: 01 Фев, 2007 4:28 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Фев, 2006 4:43 pm Пон
Мнения: 81
ROSSI ROSSI написа:
А каква форма им придавате?

с пресите, дето ги продават арабите, формите им стават, като гевреци.


ROSSI ROSSI написа:
Не че размерът има значение... ама... ;) :lol:

има, има!
обаче в тоя случай е по-добре да са по-малки :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Фалафел
Сготвено на: 01 Фев, 2007 4:29 pm Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
rosko написа:
"грухан" (не знам дали така се казва) един очукан, дето са му махнати люспите и зърната са на половинки.
спестява отлюспването :mrgreen: и при варенето направо си става на пюре, нЕма нужда да го пасираш.
продават също и преси за фалафели.

Това за грухания нахут е много ценно инфо :kiss: Ще стане и за хумус И не ме насъсквай да си купя преса, защото вече наистина нямам място в кухнята.
Роси, старая се да ги правя малки, но като ме домързи ги докарвам почти колкото стандартно бг кюфте. Иначе определено два пъти по-малки са си класиката.


 Profile  
 
 Рецепта: Фалафел
Сготвено на: 02 Фев, 2007 11:24 am Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 16 Ное, 2006 3:03 pm Чет
Мнения: 85
Location: София
:) Да, и аз знам, че трябва да са доста малки и като гевречета, ама като нямам преса ще е трудно и май най-ще ги докарам като кюфтета. Ще потърся готова смес като за първи път, а ако не намеря ще си направя самичка! 8)
А сос за тях - или най-добре млечен, чеснов?


 Profile  
 
 Рецепта: Фалафел
Сготвено на: 02 Фев, 2007 12:27 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
ROSSI ROSSI написа:
:)
А сос за тях - или най-добре млечен, чеснов?

О, има много варианти - от тук можеш да си избереш много подходящи неща.


 Profile  
 
 Рецепта: Фалафел
Сготвено на: 02 Фев, 2007 1:17 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Фев, 2006 4:43 pm Пон
Мнения: 81
ROSSI ROSSI написа:
:) Да, и аз знам, че трябва да са доста малки и като гевречета, ама като нямам преса ще е трудно и май най-ще ги докарам като кюфтета. Ще потърся готова смес като за първи път, а ако не намеря ще си направя самичка! 8)
А сос за тях - или най-добре млечен, чеснов?


ROSSI ROSSI, като си купуваш сместа, си купи и преса, струва около 2,5 лева и е много удобна.

за сос към фалафелите правя псевдокатък (сирене и кисело мляко) с чесън и сумак (това е една типично арабска подправка).
сумак продават в същите тези арабски магазинчета.


 Profile  
 
 Рецепта: Фалафел
Сготвено на: 02 Фев, 2007 3:03 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 16 Ное, 2006 3:03 pm Чет
Мнения: 85
Location: София
О, мерси много! Ще потърся!!! :)


 Profile  
 
 Рецепта: Фалафел
Сготвено на: 02 Фев, 2007 4:33 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
rosko написа:
си купи и преса, струва около 2,5 лева и е много удобна.

rosko, ще ме зарибиш ти с тая преса - колко е голяма горе-долу?


 Profile  
 
 Рецепта: Фалафел
Сготвено на: 02 Фев, 2007 6:36 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Фев, 2006 4:43 pm Пон
Мнения: 81
to4ica написа:
rosko написа:
си купи и преса, струва около 2,5 лева и е много удобна.

rosko, ще ме зарибиш ти с тая преса - колко е голяма горе-долу?


to4ice, малка е.
представлява метална "чашка" с подвижно дъно и дръжка.
чашката е около 5 см в диаметър и е дълбока ~един пръст, а дръжката е около 12 см.
демек хич никакво място не заема ;)
ако изшпионираш братята в нЕкоя дюнерджийница, като правят фалафелите, ще ги видиш колкави са им пресите :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Фалафел
Сготвено на: 31 Мар, 2007 10:58 pm Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 21 Мар, 2007 9:17 pm Сря
Мнения: 5
Има нещо което не разбирам, помогнете.

Значи, правя фелафелите, всичко е ок, на вкус са на 90% като по арабските будки - предполагам че там доста неща спестяват все пак е масово производство - но защо моите стават жълти отвътре а на тях са им сиво-кафеви?

Ако някой случайно работи на такова място, моля да сподели.

Между другото взех си и пресичка оня ден, малко плитка е, но следващия път мисля да огледам за някоя по-така.

2.50 лв е, и е без такова в средата - прави ги на кюфтенце, не на геврече.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Авг, 2007 1:05 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Първо, благодаря за рецептата :) Отдавна се опитвам да намаля месото за мъжа ми, но без да го лишавам от нужните му хранителни вещества, а затова нахутът е просто незаменим. Да не говорим, че е фен на дюнерджийниците и особено на фалафела :)
Сега конкретно, как стават колелцата. Като дете гледах пра-баба ми как прави мини-гевречета (пържени) - получаваха се забани малки колелца и "топчета". Та, значи, подготвяте топчиците за пържене с размера, който искате, и вземате една малка ракиена чашка, от онези от едно време, дето побират 20-30 г. Диаметърът е около 2-3 см, идеален за пробиване на дупка. От остатъците или оформяте нови топчици, и пак пробивате или ги пържите като топчета - ако не друго, поне са супер-забавни :)
Предполагам, че също би се получило, ако се изпалзва подходящ размер от металните формички за сладки.

Иначе нахут в София се продава в Халите, диетичните магазини, на пазара Ситняково (едно малко магазинче в самото начало на пазара, най-близо до румънското посолство, има и соя и сурови ядки на добри цени), а предполагамам, че и на Женския пазар.

Сега как се отделят люспите, без да се претрива? След като сте киснали нахута 8-12 часа (аз лично кисна всички бобови по 12 часа преди готвене), проплаквате го и го слагате в тенджерата под налягане със съответното количество вода. Вари се около 25 мин.. При това люспите се отделят самички и изплуват отгоре (около 80% от тях). За да не чаката да спадне налягането в тендерата, след тако я свалите от котлона я слагате в мивката под солидна струя студена вода. Има около 15 сек. яко свистене и излиза пара, но след минута под водата, спокойно можете да отстраните капака и да оставите водата да тече в тенджерата. Отделя се пяна и люспите. Махнете пяната и разбъркайте е пръсти - ще се отделят още люспи. Лесно ще ги извадите само с ръка, но може да палзвате и някоя лъжица с дупки. От слагането на котлона до отделянето на люспите във водата имате общо 40-45 мин. След това отделяте водата от нахута, като изсипвате в гевгир с по-гъста мрежа и проплаквате малко под течаща вода. Може да ви се види малко връткава работа всичкото това проплакване по няколко пъти, но пък сте сигурни, че сте отделили всички инхибитори, които иначе създават газове и пречат за доброто усвояване на бобовите.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 37 мнения ]  Към страница 1, 2  Next

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB