Първо, благодаря за рецептата
Отдавна се опитвам да намаля месото за мъжа ми, но без да го лишавам от нужните му хранителни вещества, а затова нахутът е просто незаменим. Да не говорим, че е фен на дюнерджийниците и особено на фалафела
Сега конкретно, как стават колелцата. Като дете гледах пра-баба ми как прави мини-гевречета (пържени) - получаваха се забани малки колелца и "топчета". Та, значи, подготвяте топчиците за пържене с размера, който искате, и вземате една малка ракиена чашка, от онези от едно време, дето побират 20-30 г. Диаметърът е около 2-3 см, идеален за пробиване на дупка. От остатъците или оформяте нови топчици, и пак пробивате или ги пържите като топчета - ако не друго, поне са супер-забавни
Предполагам, че също би се получило, ако се изпалзва подходящ размер от металните формички за сладки.
Иначе нахут в София се продава в Халите, диетичните магазини, на пазара Ситняково (едно малко магазинче в самото начало на пазара, най-близо до румънското посолство, има и соя и сурови ядки на добри цени), а предполагамам, че и на Женския пазар.
Сега как се отделят люспите, без да се претрива? След като сте киснали нахута 8-12 часа (аз лично кисна всички бобови по 12 часа преди готвене), проплаквате го и го слагате в тенджерата под налягане със съответното количество вода. Вари се около 25 мин.. При това люспите се отделят самички и изплуват отгоре (около 80% от тях). За да не чаката да спадне налягането в тендерата, след тако я свалите от котлона я слагате в мивката под солидна струя студена вода. Има около 15 сек. яко свистене и излиза пара, но след минута под водата, спокойно можете да отстраните капака и да оставите водата да тече в тенджерата. Отделя се пяна и люспите. Махнете пяната и разбъркайте е пръсти - ще се отделят още люспи. Лесно ще ги извадите само с ръка, но може да палзвате и някоя лъжица с дупки. От слагането на котлона до отделянето на люспите във водата имате общо 40-45 мин. След това отделяте водата от нахута, като изсипвате в гевгир с по-гъста мрежа и проплаквате малко под течаща вода. Може да ви се види малко връткава работа всичкото това проплакване по няколко пъти, но пък сте сигурни, че сте отделили всички инхибитори, които иначе създават газове и пречат за доброто усвояване на бобовите.