Прегледах няколко сайта. Една от най-популярните рецепти на руските сайтове е тази:
1 ч ориз
1.5 ч студена вода
Оризът се мие с топла вода, като зърната се стриват между дланите, и така 4 пъти. Слага се във висока тенджера, залива се със студена вода, посолява се и се захлупва плътно. След като кипне, се вари на силен огън 7 мин, на среден 3 мин и на слаб огън 2 мин. (Докато се вари оризът, водата може да изкипи, но капакът не се сваля, затова се взима дълбока тенджера.) Оризът се отстранява от огъня и се оставя захлупен за още 12 мин. След това се наръсва с масло или друга мазнина по избор.
Изпробвах рецептата с Тай ориз (случайно и аз имах такъв), но сложих 2 ч вода. Получи се много вкусно, но наистина изкипя и стана мазало. За тези с керамични котлони има друга рецепта:
сухият ориз се запържва в малко мазнина, залива се с 2 части студена вода, посолява се и се вари под капак на слаб огън, без да се разбърква. Ако оризът е обикновен, водата трябва да е 1.5 части.
И още нещо, докато ровех из сайтовете, прочетох, че "истинският" китайски ориз е слепен и разкашкан. Това, което ние наричаме китайски ориз, всъщност идва от Близкия изток.
Ето две снимки как изглеждат машините за готвене на ориз:

