Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 23 Ное, 2019 1:24 am Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 23 мнения ] 
Message
Сготвено на: 27 Юни, 2005 2:41 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
През лятото, когато млякото има лошия навик да вкисва дори и в хладилника, вместо да се изхвърля, може да се направи на сиренце.
Сиренето Рикота е много вкусно, полезно е и се прави много лесно. Може да се използва за сладкиши, салати, за правене на дипове (едни такива смеси за мазане) или просто да се яде ей така. С него се прави чуден пълнеж за палачинки (с мед и стафиди).

2 л пълномаслено прясно мляко
1/4 чаши прясно изцеден и прецеден лимонов сок (или 3 сл.л ябълков оцет)1/2 ч л сол
щипка сол
щипка захар

Млякото се нагрява до 85C-90C (190F), без да завира (за да не стане сиренето 'гумено'). В идеалния вариант е добре да се използва термометър. С бъркане се добавят солта, захарта и лимоновия сок. След няколко секунди млякото се пресича.
Тенджерката се сваля от огъня и се оставя за 15 мин или докато изстине напълно.
След това се слага в голяма цедка или сито, на дъното на което е сложен прегънат на четири тензух. Колкото по-дълго време се отцежда, толкова по-твърдо става сиренето. Като консистенция наподобява извара.
Отцедената суроватка може да се използва за правене на хляб, палачинки (вместо мляко) или кексове.

От два литра мляко се получават около 500 мл/350 г сирене.


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юни, 2005 5:22 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
А, така! Често изхвърлям прясното мляко, защото майка ми забравя да го яде. Сега вече зная какво да го правя!


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юни, 2005 6:55 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
2л пълномаслемо мляко=2 л. прокиснало мляко или чрез лимоновия сок извършваме тази процедура?


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юни, 2005 7:03 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Ако млякото е прокиснало, лимонът/оцетът е по-малко, но все пак се слага. Количеството вече е по лична преценка.


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юни, 2005 7:12 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Мерси! :)Ще се пробва!


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юни, 2005 8:20 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
biskvitka написа:
Сиренето Рикота е много вкусно, полезно е и се прави много лесно.

Добре, де ама кое го прави точно "Сирене Рикота", след като точно по същия начин правя извара от твърде много години?


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юни, 2005 8:42 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Това, че млякото не завира.


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Юни, 2005 10:03 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
biskvitka написа:
Това, че млякото не завира.

Вярно... :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Юни, 2005 2:34 am Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Май, 2005 12:38 am Пет
Мнения: 23
Location: Montreal/Пловдив
biskvitka,

Mерси за рецептата :flow2: Ще я пробвам :)


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Юни, 2005 8:23 am Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
flash*, сподели после мнението си за рикотата!
(Благодаря за цветята :) )


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Юни, 2005 10:04 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Май, 2005 12:38 am Пет
Мнения: 23
Location: Montreal/Пловдив
biskvitka написа:
flash*, сподели после мнението си за рикотата!
(Благодаря за цветята :) )


Като ми остане време ще се пробва задължително!

При мен е скъпо , ако си го купиш готово :evil: :)


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Юли, 2005 2:19 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
А какво става, ако млякото е било вече сварено? Или пък го изпуснем и то вземе, че заври? :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Юли, 2005 2:30 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Надя написа:
А какво става, ако млякото е било вече сварено? Или пък го изпуснем и то вземе, че заври? :oops:

В първия случай все още има вероятност да се направи рикота. Във втория - получаваш хубава домашна извара, която не е никак лоша, просто има зърнеста структура, докато рикотата е почти гладка.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Юли, 2005 6:20 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
Жестоко! :mrgreen:
Сиренцето много си го бива, вече повтаряме и става все по-вкусно - омита се за отрицателно време.
Та по този повод, дали някой не знае как се прави моцарела?


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Юли, 2005 7:14 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ей, вие цяла мандра ще направите накрая! Ама като дойдат партизаните, начело със Сергейчо, ще видите вие... :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Юли, 2005 8:25 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Много се радвам, че ви се е усладило!
Надя написа:
...Та по този повод, дали някой не знае как се прави моцарела?

технологията е следната:
1. издоява се поне една черна биволица (то други има ли? ама навсякъде пише, че оригиналът е с мляко от черна биволица)
2. млякото се третира по начина, описан по-горе
3. след като се отцеди излишната течност, караш Крис да оформи топченцата със здрава мъжка десница :mrgreen:, пускат се за малко в гореща подсолена саламура, за да се стегнат.

А сега сериозно - не знам. Не намерих нищо по въпроса (щото не знам как да търся :oops:)
[hide=Относно мандрата] идеята не е никак лоша, но на мен не ми се занимава (засега) точно с това.[/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Юли, 2005 10:19 am Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
Вероятно, защото ползвам домашно мляко - тази Рикота става нещо фантастично. Благодаря, Бисквитке! :clap:

Жалко, че около нас не гледат биволици, но това няма да ми попречи да се опитам да направя Моцарела от краве мляко. После ще споделя резултата.
Мадрата у нас функционира отдавна за всякакви видове млечни продукти.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Юли, 2005 12:20 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ние сме на всеки километър, от тук до Джонсови поляни!


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Юли, 2005 6:08 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Извинявайте ,искам да попитам тези които са опитвали Рикота..на какво има вкус?Питам понеже много мразя извара,ако наподобява аромата и вкусът и ,значи не е за мен.Любопитна съм да го пробвам,а не искам да се разочаровам. :oops:
А,как се прави крема сирене..знае ли някой?


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Юли, 2005 6:35 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
ludetina написа:
А, как се прави крема сирене..знае ли някой?
В промишлен вариант се смесва извара с маргарин :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Юли, 2005 6:46 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Ами виждала съм по етикетите и аз подобни работи,но някак са успели да я замаскират..и на мен се услажда.. :) Опитвал съм да я пасирам,да и добавям сметана и подправки..,но не се получава така че да ми хареса.Другите я омитата намазана на филийки,но на мен ми мирише,и не ми е вкусна :puke: . :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Юли, 2005 3:09 pm Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
На какво ти мирише изварата? Аз не съм усещал някакъв аромат, ако няма добавен допълнително (чесън, шнитлаух и пр.).


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Юли, 2005 1:28 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Не мога да определя точния аромат,пък и аз никога не съм купувала.. :roll:само домашна.Чувал съм ,че в купешката допълнително слагали свинска мас,с каква цел обаче? За мен е миризмат отблъскваща,нещо като кипнала сурватка,а за вкусът да не говорим..Имайте предвид,че и самия аромат на кипнало мляко ми докарва спазми в стомаха(да не говорим ,ако е вкиснато или пресечено нарочно)..предполагам и това допринася донякъде за отвращението ми този диетичен продукт. :-?


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 23 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Google Adsense [Bot] и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB