Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 1:11 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 
Message
Сготвено на: 22 Юли, 2004 10:43 am Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 5:35 pm Пон
Мнения: 85
Това е нещо като лютеница, но се прави както от плодове, така и от зеленчуци и от двете заедно. Има хиляди рецепти, сега предлагам на Вашето внимание една:

1.3 kg залени домати
200 g стафиди
4 големи ябълки
2 краставици
3 големи глави лук
300 g кафява захар
2 с.л. бяла захар
2 ч.л. джинджифил на прах
1 ч.л лют пипер
2 с.л. сол
700 мл винен оцет


1. Зеленчуците и ябълките се обелват, нарязват се наситно и се смесват

2. Сместа се поставя в тиган с дебели стени и след завирането се намалява температурата и се оставя да къкри около 2 часа като се разбърква от време на време.

3. Вари се до изпаряване на водата


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Юли, 2004 1:02 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
Ето още една рецепта за чатни, но с праскови. Не съм пробвала чатни с ориз, но ми казаха че много е вкусно. Иначе може да го ползувате като сос-гарнитура за месо, шишчета и стекове. Много е вкусно като прибавка към питка-сандвич с пюре от нахут (хумус) и салата от зеле.

Съвет: Салата от зеле винаги става по-пикантна и различна от традиционната като се прибави към нея сладък сос.

3.5 ч.ч. изчистени и нарязани на парчета праскови
1 с.л. сол разтворена в половин ч.ч. вода
1.5 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. оцет
2 скилидки чесън
0.5 ч.ч. нарязан на ситно лук
0.5 с.л. настърган джинджифил
1/3 ч.ч. ситно нарязан озахарен джинджифил
3-4 с.л. лимонов сок
0.5 ч.ч. стафиди
Няколко щипки лют червен пипер (който обича по-лютичко, да не си стиска пръстите силно докато прибавя пипера)

1. Прасковите се заливат със солената вода и се оставят в нея един ден.
2. На другия ден се прибавят захарта, оцета и чесъна. Прасковите се варят около 15 минути и се изваждат от сиропа.
3. Към сиропа се добавят лука, настъргания джинджифил, лимоновия сок , пипера и стафидите. По желание може да се добави още малко сол.
Вари се до сгъстяване (около 12-15 минути) и се добавят прасковите и озахарения джинджифил. Кипва се и се отстранява от огъня.
4. Пресипва се в горещи буркани. Количеството е за около 3 буркана по 500 гр.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB