inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg stat.bg sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 19 Дек, 2014 4:29 am Пет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 26 мнения ]  Към страница 1, 2  Next
Message
Сготвено на: 15 Юли, 2005 6:40 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
gotin написа:
Ето ти една изпипана рецепта.
Не е моя, на мой добър познат, Един, от клубовете на ДИР-а, прекрасен кулинар, на когото имам абсолютно доверие.


Този вариант ми се струва малко невероятен... Рататуй е постен гювеч. У дома имам 3 рецепти и в никоя няма кайма и пармезан. Разликите са само в подправките и начините на нарязване на зеленчуците. Рецептата звучи чудесно иначе, но просто не е Рататуй. Определено не е с тесто също. Ето варианта, който аз правя всяка година, лятно време.

Рататуй

Необходими продукти:

1 патладжан, нарязани на шайби
2 малки тиквички, нарязани на колелца, нито дебели нито много тънки
1 червена и 1 зелена чушка нарязани на полумесеци
2-3 скилидки чесън, счукани
1 глава лук нарязана на филийки
400-500 гр. домати
сол
черен пипер
зехтин
магданоз
средиземноморски подправки - каквито имате и предпочитате(босилек, майорана, салвия - с нея внимавайте, защото нагарча), аз слагам любимия ми босилек.

Поръсваме патладжана със сол и оставяме настрана за 30 мин. Отцеждаме, подсушаваме и запържваме заедно с лука, за няколко секунди в сгорещения зехтин, добавяме тиквичките, чушките и чесъна. След като леко омекнат (около 5 мин.), прибавяме нарязаните домати. Задушаваме на тих огън 10-15 мин. Преди да свалим от огъня поръсваме с пресните подправки (ако са сухи естествено 5-6 мин. по-рано).

По време на пърженето, може да се наложи да добавите още мазнина, защото патладжаните поемат доста. Зависи от доматите, от силата на котлона, може да се наложи добавяне и на малко вода повреме на задушаването. Това е! Много проста рецепта и вкусна за мен. Предполгам заради зехтина и подправките.. :)Може да се сервира като гарнитура или самостоятелно ястие. Вкусно е и топло и студено.

Приятен апетит!:)

Сега в другите варианти, които имам, патладжана и тиквичките се нарязват на кубчета, а в третия всичко се вари докато се получи пюре и се сервира студено като предястие.

[hide=За Бисквитка]Много съжалявам,че толкова се забавих с обещаната рецепта,за проблемите ми с интернета знаеш...да не се повтарям :(.[/hide]


Last edited by ludetina on 26 Юли, 2005 12:34 pm Вто, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 15 Юли, 2005 7:36 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Да, и аз се поразтърсих в нета, но на английски не можах да намеря комбинация на Рататуй с пармезан (parmiggiano OR parmigiano ratatouille). Вероятно другоговорящите ще намерят нещо... :roll:


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Рататуй 2
Сготвено на: 15 Юли, 2005 7:47 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
ludetina написа:
...в третия всичко се вари докато се получи пюре и се сервира студено като предястие...

с мноого хляб и се яде с ръце! Това е моят (и на малчо) фаворит :mrgreen:!


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Рататуй 2
Сготвено на: 15 Юли, 2005 8:03 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
biskvitka написа:
с мноого хляб и се яде с ръце! Това е моят (и на малчо) фаворит :mrgreen:!

Аха,с пълнозърнесто хлебче или франзелка.. :) Ако пък го редуцираш съвсем(и не е на толкова едро нарязан) ,може и на дип да стане -и тогава с арабска питка или такос мезе и половина. 8)
Сега се сетих,че съм го сервирала с паста(овкусена с малко зехтин,салвия и чесън) и страшно си отиват двете,но аз за паста умирам. :)

Колкото до пармезана-не се и съмнявам ,че ще вкусно..Явно Един е дообогатил рецептата по свой вкус.. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Рататуй 2
Сготвено на: 16 Юли, 2005 10:49 am Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
ludetina написа:
biskvitka написа:
с мноого хляб и се яде с ръце! Това е моят (и на малчо) фаворит :mrgreen:!

Аха,с пълнозърнесто хлебче или франзелка.. :) Ако пък го редуцираш съвсем(и не е на толкова едро нарязан) ,може и на дип да стане -и тогава с арабска питка или такос мезе и половина. 8)
Сега се сетих,че съм го сервирала с паста(овкусена с малко зехтин,салвия и чесън) и страшно си отиват двете,но аз за паста умирам. :)

Колкото до пармезана-не се и съмнявам ,че ще вкусно..Явно Един е дообогатил рецептата по свой вкус.. :)


Да, това е персонална рецепта на Един и не претендира за супероригиналност, като основна рецепта.
И аз зная, че рататуй е постно ядене, доста популярно във Франция.
Макар, че в рецептата на Един каймата чисто символично присъства с 50 гр., това я прави непостна при всички случаи.
Но съм сигурен, че това, което поства Един определено е изпипано и може да му се вярва безрезервно.
Така или иначе, аз никога не съм бил привърженик на сляпото подражание и копиране на рецепти (от всякакъв вид и род, не само готварски), ненавиждам постулата "То така се прави" като житейско кредо и винаги се старая да намеря по-добър вариант на нещо, в случая на готварска рецепта.
Считам, че живата игра на въображението и комбинативността са многократно по-важни в готвенето от сляпото копиране на рецепти. Може би правя изключение за сладкарските работи, в които трябва да се спазват точните дозировки и пропорции. Макар, че и там има място за варианти... :)


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Рататуй 2
Сготвено на: 16 Юли, 2005 3:50 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
gotin написа:
Да, това е персонална рецепта на Един и не претендира за супероригиналност, като основна рецепта.
В един от своите отговори застъпваш мнението, че таратор не може да се нарече такъв без краставица, както и че сарма (сърма) може да бъде кръстена само ограничен брой ястия и си изредил кои. Мисля, че Лудетина има точно това предвид, когато казва, че вариантът на Един не е Рататуй - по две причини: 1.Рататуй е постно ястие и 2.Добавянето на пармезан (италианско сирене) към Ратауя го прави съвсем нетипично френско ястие. Затова може би трябваше да направиш заглавието нещо от сорта 'Нетрадиционен Рататуй с кайма и сиреме'.

Поради възникналите спорове, кое ястие как се казва, какви са оригиналните му съставки и рецепта, решихме да започнем една тема "История, митове и легенди за някои ястия и продукти" в сайта. Ще се постараем да предложим на едно пълно излседване на историята на някои ястия и продукти като започваме с Тирамису-то, за което някой твърдеше, че 'оригинално се прави със сурови яйца'. Е, да, ама - не, както казваше Петко Бочаров.


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Юли, 2005 5:39 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
:) Аха,много точно забележка-помним лекцията за сърмите..Image

Докато писах рецептата вчера адски ми се прияде,затова днес го приготвих и искам докато не е късно само да направя една уточнение към рецептата,което вчера ми е убягнало.
Патладжана и тиквичката се пържат докато омекнат и променят цветът си-иначе като сложите доматите ще се стегнат и няма да е така вкусно,леко ще се съпротивляват така да се каже. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Юли, 2005 10:38 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Супер манджа! Веднага си я слагам в любимите и поздравявам всички преди да са ми изключили нета :)


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Рататуй 2
Сготвено на: 17 Юли, 2005 12:57 am Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
MR.LAZY написа:
Затова може би трябваше да направиш заглавието нещо от сорта 'Нетрадиционен Рататуй с кайма и сиреме'.
Е, да, ама - не, както казваше Петко Бочаров.


Да беше моя рецептата, става, ама не е моя и не мога да променям чуждо заглавие самоволно.
Освен това, рецепти за рататуй има приблизително равно количество постни и с месни добавки, че и, както вече споменах има и омлет "Рататуй", така че твърдението, че рататуй е постно ядене е твърде относително.
Може би само класическият рататуй е постен, но аз така и не открих изконната доказано автентична класическа рецепта. :oops:


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Рататуй 2
Сготвено на: 17 Юли, 2005 10:05 am Нед 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
gotin написа:
...но аз така и не открих изконната доказано автентична класическа рецепта. :oops:
A, как разбираш, че дадена рецепта е изконна и автентично класическа :roll:?


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Рататуй 2
Сготвено на: 17 Юли, 2005 8:54 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
MR.LAZY написа:
gotin написа:
...но аз така и не открих изконната доказано автентична класическа рецепта. :oops:
A, как разбираш, че дадена рецепта е изконна и автентично класическа :roll:?


:) :) Ами от обяснението към рецептата обикновено, но понеже и такова не видях, пък и твърде много, да не кажа всички рецепти претендират да са "достоверно изконни и автентично класически" :) , та начинанието ми беше обречено на неуспех априори...


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Юли, 2005 11:23 am Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Мисля си, че е крайно време да се издаде един трактат върху философията на наименованията, произхода и всичко останало на рецептите.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Юли, 2005 12:18 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Алеко написа:
Мисля си, че е крайно време да се издаде един трактат върху философията на наименованията, произхода и всичко останало на рецептите.
Работим по въпроса :lol:

В рецептата за Диетичен ранч Готин написа:
Аз съм филолог, но най-определено не съм пурист, затова не особенно държа да има превод на установени вече термини.
Предползагам, че след като си филолог, вярваш на определенията на речниците. В нито едно от тях не се споменава за месо, камо ли за Пармезан. Ако не приемеш и това за 'изконно и автентично класическо' определение - значи просто няма как да те убедя в противното, но пък на мен ми дава основание да преименувам рецептата, така че да не въвежда в заблуждение ;).


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Юли, 2005 1:15 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
В рецептата за Диетичен ранч Готин написа:
Аз съм филолог, но най-определено не съм пурист...

Това успокои любопитната ми и търсеща душа, благодаря!
Значи вече твърдо ще знам, че рататуй си е изконно постно ядене, и даже без пармезан и други вкусни сиренца, и че ако някой иска, може да си прави всяко постно ядене с месо и сиренца, но, ако иска да е коректен, би трябвало да укаже промяната.
Например "Рататуй с кайма и пармезан" или нещо подобно.
Така вече съм съгласен. [hide]Освен филолог съм и програмист, а това ме кара да изпитвам дълбоки съмнения към всички онлайн получени данни.
Да не разширяваме темата, обаче... :) :) :) Да не коментираме и принадлежността ми и към други професии, като компютърен специалист, архитектурен техник и майстор-часовникар, че нещата твърде ще се омажат...Аз лично си се харесвам най-много в амплоато си на кулинар.:)[/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Юли, 2005 2:54 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
gotin написа:
Освен филолог съм и програмист, а това ме кара да изпитвам дълбоки съмнения към всички онлайн получени данни.
Ето заради такива изказвания не върви рекламата в нета :mrgreen: :lol: :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Юли, 2005 3:05 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Снощи направих третия вариант (с нарязаните на кубчета зеленчуци) и пожъна голям успех. Поднесох рататуйчето с варен жълт ориз. Определено е много, много вкусно!
:baloon: Благодаря на всички, които се включиха в дискусията, а на Лудетина специални благодарности за тази рецепта :hug:


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Юли, 2005 10:02 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
:) Много се радвам ,че ви е харесало!Аз лично го обожамвам този гювеч и каквото и да казват не ми прилича на българските му събратя.. 8)
Какъв е този "жълт ориз"?Кафяв може би или бланширан? :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Авг, 2008 9:42 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Най-накрая и аз стигнах до тази манджа. Успях да я спретна и само да я опитам веднъж, че стана по нощите. Страхотно вкусно, но се опасявам, че предвид изключителното му зеленчуково съдържание ще си го ям само аз.
Само да отбележа, че на мен ми отне много повече време готвенето, може би защото не обичам хрупкави зеленчуци в манжите и изчаках всичко да омекне. Сложих босилек и майоран, които придадоха много нетипичен и интересен аромат на яхнията.
И последно, моят също беше вариантът с кубчетата, явно тази форма се нрави на повече хора. :)
Мерси за рецептата, Лудетина. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Авг, 2008 1:54 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Само да се оплача: Яденето беше невероятно вкусно, вечеряхме го с удоволствие с малкото Коте, но Мацов не го одобри. Проблемът дойде после: цяла нощ болки в корема и киселини. Дали е от него или да търся източникът на неприятностите си другаде?


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Авг, 2008 2:00 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Маца написа:
Само да се оплача: Яденето беше невероятно вкусно, вечеряхме го с удоволствие с малкото Коте, но Мацов не го одобри. Проблемът дойде после: цяла нощ болки в корема и киселини. Дали е от него или да търся източникът на неприятностите си другаде?


Ами че как ще го одобри? Няма мръФФка!


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Авг, 2008 3:41 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Алеко написа:
Ами че как ще го одобри? Няма мръФФка!


Мръвката я приехме във вид на луканка. :lol: Но не ме болеше от нея коремът, и друг път яла луканка. :-?


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Авг, 2008 3:53 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Не може да е от луканката! От постната манджа ще да е било! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Авг, 2008 6:24 pm Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Мацо, да не е от патладжана? Той нали сам по себе си е тежичък за стомаха.


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Авг, 2008 8:53 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Куцо пиле написа:
Мацо, да не е от патладжана? Той нали сам по себе си е тежичък за стомаха.


Не, не! Нищо му няма на падладжана! Само дето трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се приема, придружен с една по-солидна мръвка - я вратна пържолка, я няколко кИфтета - че да има баланс. А така, когато синият домат е соло, се получава вреден дисбаланс и на някои по-чувствителни натури им става зле. Тогава дори и луканката не помага.


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Авг, 2008 4:30 pm Съб 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
:lol:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 26 мнения ]  Към страница 1, 2  Next

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB