gotin написа:
Ето ти една изпипана рецепта.
Не е моя, на мой добър познат, Един, от клубовете на ДИР-а, прекрасен кулинар, на когото имам абсолютно доверие.
Този вариант ми се струва малко невероятен... Рататуй е
постен гювеч. У дома имам 3 рецепти и в никоя няма кайма и пармезан. Разликите са само в подправките и начините на нарязване на зеленчуците. Рецептата звучи чудесно иначе, но просто не е Рататуй. Определено не е с тесто също. Ето варианта, който аз правя всяка година, лятно време.
Рататуй
Необходими продукти:
1 патладжан, нарязани на шайби
2 малки тиквички, нарязани на колелца, нито дебели нито много тънки
1 червена и 1 зелена чушка нарязани на полумесеци
2-3 скилидки чесън, счукани
1 глава лук нарязана на филийки
400-500 гр. домати
сол
черен пипер
зехтин
магданоз
средиземноморски подправки - каквито имате и предпочитате(босилек, майорана, салвия - с нея внимавайте, защото нагарча), аз слагам любимия ми босилек.
Поръсваме патладжана със сол и оставяме настрана за 30 мин. Отцеждаме, подсушаваме и запържваме заедно с лука, за няколко секунди в сгорещения зехтин, добавяме тиквичките, чушките и чесъна. След като леко омекнат (около 5 мин.), прибавяме нарязаните домати. Задушаваме на тих огън 10-15 мин. Преди да свалим от огъня поръсваме с пресните подправки (ако са сухи естествено 5-6 мин. по-рано).
По време на пърженето, може да се наложи да добавите още мазнина, защото патладжаните поемат доста. Зависи от доматите, от силата на котлона, може да се наложи добавяне и на малко вода повреме на задушаването. Това е! Много проста рецепта и вкусна за мен. Предполгам заради зехтина и подправките..
Може да се сервира като гарнитура или самостоятелно ястие. Вкусно е и топло и студено.
Приятен апетит!:)
Сега в другите варианти, които имам, патладжана и тиквичките се нарязват на кубчета, а в третия всичко се вари докато се получи пюре и се сервира студено като предястие.
[hide=За Бисквитка]Много съжалявам,че толкова се забавих с обещаната рецепта,за проблемите ми с интернета знаеш...да не се повтарям
.[/hide]