Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 1:38 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 
Message
Сготвено на: 03 Апр, 2008 4:32 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Кукуреците са традиционно ястие на Балканите и Анадола. Приготвят се от агнешки или ярешки дреболии и черва, мариновани с лимон, зехтин и риган, сол и пипер.

В Гърция традиционно се приготвят за Великден, но ги има и по всяко време на годината.

агнешки комплект
агнешки тънки черва
риган
пресен лимонов сок
сол, пипер
зехтин

Агнешките дреболии се измиват и се нарязват на парчета с размер като за шишове.
Слагат се подходящ съд и се мариноват с лимоновия сок, зехтин, риган, сол и пипер.

Image


Червата се измиват, като се обръщат - най-лесно става с бамбуково шишче.

Парчетата дреболии се нанизват на метален шиш.

Image

След като са нанизани, от единия край на шиша започват да се навиват чревцата, така че да завият дреболиите. И те се овкусяват с риган, сол и пипер.

Image

Image

Пекат се като чеверме над жар, докато покафеният и станат хрускави.

Image

Махат се от жарта и се режат на цилиндри около 5 см., които се поставят в съд за сервиране и се доовкусяват с риган, зехтин сол и пипер.

При липса на жар може да ползва скара или фурна. Могат да се направят и по-малки по размер.

Тук може да се види рецептата стъпка по стъпка на 16 снимки.

Накрая:

Image


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Апр, 2008 4:57 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Ооо.Това съм го яла.Имах един опит да работя в гръцки ресторант,1 месец, и там ги пекохме тези кукуреци на грила за пилета,но си ги бяха внесли готови от там .Наистина са страхотни.И ако не ме притесняваше намирането на червата,с удоволствие бих си ги направила


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Апр, 2008 4:58 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ох, мале мила!
Добре, че си направих токущо един сандвич, че иначе щях да се гътна от стола!


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Апр, 2008 5:10 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
миш маш, миналата пролет в Сф имаше всякакви агнешки атрибути, даже и езици. Червата бяха от най-евтините, към 2 лв за кг.

Аз естествено накупих от всичко. И като се стигна до обръщането и миенето на черва се прекърших, едва ги преполових, другите оставих за по-късно.

Иначе и аз съм купувала готови кукуреци, навити - само да се изпекат, но не у нас.

За любителите на такива благинки си струва усилията. :)

Алеко, радвам се, че не съм те гътнала от стола.


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Апр, 2008 9:54 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
миш маш написа:
Ооо.Това съм го яла.Имах един опит да работя в гръцки ресторант,1 месец, и там ги пекохме тези кукуреци на грила за пилета,но си ги бяха внесли готови от там .Наистина са страхотни.И ако не ме притесняваше намирането на червата,с удоволствие бих си ги направила

Агнешки (и други) чревца и всякакви дреболии се намират на Четвъртък пазара, улицата отстрани, както и в един месарски магазин на ул.Хр.Ботев, след Военна болница, по посока към ж.к.Тракия. (Нали сме си майнички, трябва да се поддържаме с информация... ;) )
А по отношение на рецептата - страшно добра е. Струва ми се, че спокойно би могла да се модифицира, като дреболиите се объркат с всичките подправки и се завият в було като дробсарма. Така ще могат да се запекат и на скара, и във фурна, което много разширява възможностите.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Апр, 2008 11:18 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
IPA, Мислиш ли ,че кукуреците могат да станат ако ги сложа на решетката във фурната и ги пека на вентилатор.Като смятам и по на дребно да си нарежа дреболиите.?Нямам нито грил, нито чеверме.Или е по добре първо да ги обвия със фолио,да ги задуша малко и после да ги пека.Дали ще стане?


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Апр, 2008 11:53 am Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Всъщност най-важна е възрастта на агнето. Даже да си е истинско агне, дреболиите / без черния дроб им трябва към час за да се приготвят. Наистина тук са нарязани и мариновани, но пък са "опаковани" в черва.

Правила съм ги в тава, покрити с фолио, когато реша че са почти готови, слагам ги на решетка в тавата да се отцеди мазнината. Не съм ползвала вентилатор.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Авг, 2008 6:15 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 15 Авг, 2008 5:58 pm Пет
Мнения: 3
Ако позволите ,че се намесвам ...освен в Гърция кукуреж се приготвяше (или поне преди се приготвяше,когато аз съм бил дете )от родопските овчари (тия старите над 70 години)Само дето го нямаше ригана и лимоновият сок ,вместо тях имаше малко червен и черен пипер ,та мисълта ми е тука на Балканите остносно храната малко е спорно коя кухня точно какво е заимствала от своите съседи например мусаката имаме и в България има я и в Гърция (е малко по-различна технология),сърмите,пълнените зеленчуци,кебапите ...!Та възможно е и обратният процес за кукурежа гърците да са го взаимставли от нас,кулинарните граници май наистина са паднали доста отдавна ...! :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Авг, 2008 12:16 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Здравей zwork, в началото съм писала, че това ястие е традиционно за Балканите и Анадола.
Конкретната рецепта, която съм превела е от гръцката кухня. Което не значи, че не можа да се модифицира вкусово. :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB