Оказва се, че "рататуй" е типично провинциално френско ядене, което се превежда като "лошо ядене", "плюскане", но и като "рагу от патладжани и др. зеленчуци".
Това ястие допуска твърде много варианти и разновидности, включително и във вид на омлет, с различни добавки на шунка, кайма и други месни продукти.
РАТАТУЙ
=============
(патладжани с с домати, червени чушки и тиквички)
Продукти:
1 голям патладжан, обелен и нарязан на едри кубчета,
1 голяма тиквичка, обелена и нарязана на едри кубчета,
2 червени чушки, нарязани на ситни кубчета,
1 гл. лук, нарязан наситно,
2 с.л. зехтин
100 гр. постна шунка на малки кубчета,
2-3 домата, обелени и нарязани на кубчета,
босилек и риган, по възможност пресни,
чесън,
1 пакет бутертесто ( 2 листа)
1 яйце.
Приготвяне:
Патладжана, тиквичката, чушките и лука се заливат с вряла вода почти да ги покрие. Варят се около 5 мин. като периодически се разбъркват докато лукът омекне. Добавят се доматите и варенето продължава като се намалява огъня и не се слага капак на тенджерата.
Вари се още около 5 мин. или докато се изпари цялата течност.
Добавят се подправките, нарязаната шунка, поръсва се с черен пипер и се охлажда.
Листата бутертесто се разстилат върху плот, напудрен с брашно.
С остър нож се нарязват 24 правоъгълника и се слагат в тавичка.
Яйцето се разбива с 1 с.л. вода и с получената смес се намазват правоъгълниците. От част от корите се нарязват ивички, които се поставят накръст върху всеки правоъгълник. Пекат се около 15 мин. в загрята фурна до златисто. Изваждат се, оставят се да се поохладят, обръщат се и отново се запичат за 3 мин.
Върху чинията за сервиране се поставя един правоъгълник, върху него се изсипва от рататуя и се покрива с друг правоъгълник.
[hide]Лично на мене този рататуй като технология твърде много ми прилича на нашенското (балканско) имамбаялдъ. Имам предвид и съдържанието на зеленчуци, и приготвянето донякъде. За мене имамбаялдъто е къде-къде по-вкусно ядене.
Всъщност рататуя е май окепазено имамбаялдъ...
Ами, какво да ги правиш, французи, не разбират от вкусни балкански гозби...
[/hide]
Тази рецепта е преведена от руски кулинарен сайт.
Коментарите са си мои.