Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 15 Ное, 2019 3:44 pm Пет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 
Message
Сготвено на: 26 Юли, 2005 9:58 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Отдавна исках да пусна рецептата за любимото ми ''патладжанено" ястие.
Странно защо се казва "Пармаджана/Пармиджана",при условие че е типично неаполитанско ястие.. :-? Но това няма съществено значение,поне за мен.. :oops:
Ето ,и рецептата,като трябва да имате предвид,че количествотата са приблизителни:

Необходими продукти:
1 кг. патладжани
1 кг. домати(добре узрели,иначе може да се наложи да прибавите щипка захар към соса)
няколко слилидки чесън
(1 малка лавичка лук-в някои рецепти присъства,но аз лично предпочитам без лук))
пресен босилек
пармезан(кашкавал или друго жълто сирене)
моцарела(прясно сирене,Дунавия или обезсолено сирене)
сол
зехтин
олио за пържене
2 яйца
1к.ч. прясно мляко

Начин на приготвяне:
Нарязваме патладжани на филийки,посоляваме и оставяме настрани.Отцеждаме,подсушаваме и изпържваме до златисто.Поставяме в/у кухненска хартия да се отцедят от мазнината.
В малко зехтин запържваме няколко скилидки чесън,след като порозовеят ги отстраняваме (ако решите да сложите лук,тук е мястото,нарязан наситно,пържим докато омекне),добавяме смлените домати.Варим докато се сгъсти.
На дъното на намаслена тавичка сипваме малко сос,отгоре редим изпържени патладжани,заливаме със сос,нареждаме парченца моцарела нарязани натънко,няколко листчета босилек,поръсваме със настърган пармезан,пак патладжани..и така докато свършат продуктите.Завършваме с доматен сос + 2-та вида сирене.Разбиваме яйцата с млякото и поливаме ястието.Печем в умерена фурна,докато се стегне и зачерви.Вкусно е и топло и студено,но вкъщи много рядко остава за другия ден..макар постоянно да увеличавам количеството..:-? :evil:

[hide]Понякога правя нещо подобно като сос за паста-просто нарязвам патладжана на кубчета..нататък по рецепта,без яйцата и млякото естествено. Правила съм и макарони на фурна със този сос,само се оставя малко редичък..залива се с млечно яйчената смес и се пече докато се зачерви.[/hide]

Приятен апетит!


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юли, 2005 8:16 am Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
Страхотно, :ban: ще го пробвам още днес. Обожаваме патраджани! :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юли, 2005 11:25 am Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:58 am Сря
Мнения: 87
А защо да се отстранява чесъна? После го прибяваш ли или не искаш да се скашква при печенето?


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юли, 2005 12:03 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
:head: :hair: Къде гледах, че не видях навреме рецептата?
Моите патладжани заминаха за една друга друга манджа :cry:


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юли, 2005 12:09 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
В тази рецепта специално,не ми харесва да има други зеленчуци освен доматите(и двата вида),точно затова не слагам и лук.Чесъна го използвам само като "ароматизатор". :) В повечето случаи даже прецеждам и доматите ,след като ги пасирам.. ;) Хареса ми вкусът на ястието да е по ..фин.
Не е проблем обаче ,да се нареже на парченца и да се остави в соса..кой както желаее и му е вкусно!


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юли, 2005 12:13 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Лудетина, накакви примерни количества от сирената може ли да посочиш?


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юли, 2005 12:27 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Бисквитке,не дадох защото не мога да съм сигурна,отдавна я правя на око,даже съм загубила "оригинала"(книжката за "Италянска кухня" ми я откраднаха още в ученическите години :()-горе долу 200-250 гр прясно сирене и около 150-200 от жълтото.(с пармезана и другите по -ароматни сирена внимавайте и не прекалявайте)


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юли, 2005 2:03 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
ludetina написа:
Отдавна исках да пусна рецептата за любимото ми ''патладжанено" ястие.


Най-вероятно това "ПармАджана" идва от Парма или си е просто правописна грешка.
[hide]Отдавна искам да те помоля, ако това е технически възможно, да събереш на едно място хубавите, изпитани и качествени твои рецепти с патладжани.
Аз също съм много голям почитател на този зеленчук, но нямам много рецепти.[/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юли, 2005 5:16 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Не, не е правописна грешка.. :) Стигнала съм до извода ,че както и да го напише все ще е вярно в една или друга степен.Срещала съм го под безброй имена-Пармаджана,паримиджана,паримиджани,пармеджани...на английски също-Eggplant Parmagian,Eggplant Parmigiano,Eggplant Parmesan..За името на тази рецепта се консултирах с една от любимите ми книжки "Моята кухня" на София Лорен ..разчитам ,че преводачката и редакторката са си свършили добре работата.. 8)Именно там авторката пише,че ястието е неаполитанско ("едно от украшенията на този град"),а не е от Парма,но незнайно защо се нарича с името на този град. :-?
[hide]Колкото до рецептите,тук има доста от любимите ми..пусни търсачката и ще ги намериш,рано или късно ще напиша и останалите..навлизам в сезона на "патладжанената диета" и в близките 2-3 месеца ще консумирам предимно тях..Между другото форума има опцията "любими рецепти"-много е удобна,разгледай я. [/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юли, 2005 7:34 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
ludetina написа:
Не, не е правописна грешка.. :)


:) :) Отдавна ползвам опцията "Любими рецепти", но считам, че малко тромавичко се работи с нея...
Но, благодаря, ще поровя и ще си копирам всички твои рецепти с патладжани.


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Авг, 2005 3:59 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
По заповед на щуката (тя си знае коя е ;)).. :) ,ето и обещаната снимка:
Image

[hide]Предварително се извинявам за недоброто качество на снимката(естетично и графично),но едвам успях да щракна парчето 1-2 пъти преди да го отмъкнат халите и да потъне в небитието.. :oops:[/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Авг, 2005 5:08 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
ludetina написа:
"По заповед на щуката"


Хе-хе! Така се казваше едно водено от мен предаване по едно Софийско частно радио преди време...


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Авг, 2005 5:29 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Алеко написа:
ludetina написа:
"По заповед на щуката"


Хе-хе! Така се казваше едно водено от мен предаване по едно Софийско частно радио преди време...
Плагиатстваме, а?


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Авг, 2005 5:37 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Само цитираме. :mrgreen:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB