inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg palachinki.com sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 22 Ное, 2017 9:51 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 
Message
Сготвено на: 27 Юли, 2005 2:24 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
За да не остана назад, и аз пускам моя любима рецепта с патладжани. Много е проста, но у дома се посреща доста добре.

Това ястие се поднася на еврейския празник Суккот, поне така пише във вестника, от който преписах рецептата.

3 средноголеми патладжана (около 900 грама общо)
2 яйца
150 г сирене
2 с.л.олио
1 щипка захар
сол (ако е необходимо)

Патладжаните се изпичат и обелват под течаща студена вода. Оставят се накиснати във вода, която се сменя няколко пъти, докато те побелеят.
Изцеждат сеи се изстискват между дланите.
Накълцват се на дребно.
Към патладбаните се прибавят разбитите яйца, натрошеното сирене, солта (ако сиренето е изкиснато) и захарта (тя придава по-нежен вкус на ястието).
Сместа се разбърква и се изсипва в тавичка, намазана с олио. Пече се в умерена фурна (180 градуса) до златиста коричка отгоре.

Когато нямам време, не пека патладжаните, а ги варя в подсолена вода.
Наръсвам тавата и ястието (преди да сложа във фурната) с галета. Може да се сложи и малко масло за аромат. Подправям с малко черен или бял пипер, предполагам, че едно стръкче зелен кориандър също ще дойде добре.


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юли, 2005 4:56 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Ммм, супер звучи (особено ако се разбият отделно белтъците-патладжанено суфле..:yami:) ,но това с изкисването на патладжана ме притеснява.. :-? Какво ще остане от вкусът му тогава..? :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юли, 2005 7:34 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
ludetina написа:
...но това с изкисването на патладжана ме притеснява...

Честно казано, аз лично никога не съм пекла и изкисвала патладжаните (опитах ястието, приготвено така от друг човек и много ми хареса, обаче аз го правя с варени патладжани, тъй като от много висене в нета нямам много време за готвене :oops:)...


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB