Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 10 Апр, 2024 11:57 pm Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 
Message
Сготвено на: 24 Авг, 2005 9:21 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Много приятен ордьовър. Да не говорим, колко бързо и лесно се прави.

Продукти:
1 ч.ч.=230 мл
2/3 ч.ч. суров зрял фасул
5 средноголеми домата
3 с.л. зехтин плюс още малко за поръсване
2 парченца сушени домати, ситно нарязани (пропуснах ги :oops:)
3-4 скилидки чесън
2 ч.л. пресен розмарин, ситно нарязан
сол
прясно смлян черен пипер
шепа листа пресен босилек за украса
12 филийки хляб Чиабата (ако ви мързи да го печете, франзелите вършат същата работа)

Приготвяне:
Бобът се накисва в голямо количество студена вода. След около 8 часа се сварява и отцежда.

(Препръчвам, ако имате фризер и място в него, да сварите наведнъж по-голямо количество боб и да го съхранявате отцеден в кутийки - за салати или бързи манджи)

Доматите се измиват, цепват се откъм 'дупето' Х-образно и се слагат в със с вряла вода за 30 сек. Обелват се, почистват се от семките и се нарязват на кубчета.

В загрят дълбок тиган за 30 сек се запържва 1 скилидка ситнонарязан чесън. Добавят се доматите (пресни и сушени) и розмарина. Сосът се вари 2 мин, не повече, защото иначе ще се втечни.

Доматената смес се изсипва при сварения фасул и се посолява на вкус.

Филийките се запичат и се намазват със скилидка чесън. Подреждат се по три в чиния и върху тях се сипва от доматено-бобеното сосче. Отгоре се поръсва едросмлян черен пипер и няколко капки зехтин.

Украсява се с листенца босилек (в случая е средиземноморски, реших, че дребният ще се 'бие' с розмарина).

Поднася се с младо червено винце.

Рецептата е от любимата ми вегетарианска книга.


Attachments:
bruschettaR.JPG [58.18 KiB]
Downloaded 333 times
 Profile  
 
Сготвено на: 25 Авг, 2005 12:14 am Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Тази прелест и с варен нахутец ще стане, м-м-м ...


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Авг, 2005 11:16 am Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Мляс! Ама я да питам: Защо в заглавието пише "брускети", пък после става дума за чиабата или за франзела?


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Авг, 2005 1:17 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
В италианската кухня за препечен хляб има две думи:
Брускета и Кростини.

Брускета са по-дебели резени селски хляб, които се намазват с чесън и поръсват със зехтин. Може да се сложи още нещичко отгоре, но не е задължително. Брускета не е название на конкретен хляб.

Кростини - по-тънки филийки, на които се намазва нещо.


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Авг, 2005 2:30 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Като ми викаше майка ми преди 30 години "Учи, сине, италиански, ще ти трябва в кулинарията!", аз не щях и дума да чуя и отсичах "Не, ще карам с латински, английски и френски!" :mrgreen:

А от една въртяща се тия дни по тАлАвизията реклама съм останал с впечатлението, че брускети са особен вид хлебец.


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Авг, 2005 3:10 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Пък аз не гледам телевизия :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Авг, 2005 4:22 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Алеко написа:
Като ми викаше майка ми преди 30 години "Учи, сине, италиански, ще ти трябва в кулинарията!", аз не щях и дума да чуя и отсичах "Не, ще карам с латински, английски и френски!" :mrgreen:

А от една въртяща се тия дни по тАлАвизията реклама съм останал с впечатлението, че брускети са особен вид хлебец.


Хъ-хъ-хъ, а в Немачко с латинския ли контактуваше? :)


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Авг, 2005 10:55 am Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
gotin написа:
Алеко написа:
Като ми викаше майка ми преди 30 години "Учи, сине, италиански, ще ти трябва в кулинарията!", аз не щях и дума да чуя и отсичах "Не, ще карам с латински, английски и френски!" :mrgreen:

А от една въртяща се тия дни по тАлАвизията реклама съм останал с впечатлението, че брускети са особен вид хлебец.


Хъ-хъ-хъ, а в Немачко с латинския ли контактуваше? :)


В гимназията от 5. до 13. клас.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB