Това е грузинска зеленчукова яхнийка.
500 г. патладжани
3 глави лук
3-4 средно големи картофа
3 печени чушки
500 г домати
100 мл олио
3 скилидки чесън
по 1 с.л. нарязани пресен магданоз, копър, чубрица и кориандър/силантро
сол на вкус
Лука се нарязва на тънки шайби и се запича в голяма тенджера с 2 с.л. олио за 1-2 минути на 1000 W.
Добавя се останалата мазнина и нарязаните на кръгли филийки патладжани, разбърква се и се пече 3 мин на същата мощност.
Добавят се нарязаните на кубчета картофи, накълцаните обелени чушки, насртъганите домати и зелените подправки. Ястието се посолява и се пече още 10-15 мин на 1000 W.
Забележка: на мен картофите ми остават сурови, затова пека 40 мин (патладжана се разкашква
). Ако картофите се запекат леко, без да се белят (джакет) ястието става много бързо, без това да се отразява силно на вкуса му (обаче самите картофи леко се деформират
).
Много е важно подправките да се варят заедно със зеленчуците, защото това придава на ястието неповторим аромат.
За тези, които все още нямат микровълнова - може да се сготви на котлона.
Поднася се с много хляб