След както
Бисквитка ми услужи с книгата си,веднага си набелязах патладжанените ястия..
Това беше първото ,което направих,стана чудесно.Много добре балансирано от към подправки,имам предвид пропорциите,защото аз лично ги увеличих с 1/3..не ми беше достатъчно "индийско"..
.Ето,и рецептата за това ароамтно и вкусно ястие,а вие сами си преценет количетвото подправки:
Къри от патладжани
Необходими продукти (4 порции)
- 2 големи патладжана
- 1/2 ч.л. черно синапено семе
- връзка пресен лук,нарязан наситно
- 100-120 гр. печурки,почистени,нарязани на половинки,ако са по-големи
- 2-3 скилидки чесън,счукани
- 1 прясна люта чушка,нарязана наситно (следващия път ще сложа 2 )
- 1/2 ч.л. чили на прах
- 1 ч.л. смлян кимион
- 1 ч.л. кориандър
- 1/4 ч.л. куркума
- сол
- олио
- 400 гр. консервирани домати,нарязани (може и повече да се сложат)
- 1 с.л. пресен кориандър + още малко за украса (него го пропуснах,моят ме е пораснал още достатъчно)
Начин на приготвяне:
- Без да ги белим,опичаме патладжаните.Аз лично препоръчвам,да ги надупчите и увиете във фолио,но вие все пак си знаете най-добре.. След като изстинат,ги обелваме и намачкаме добре.
- Загряваме малко мазнина в тигана,постававяме синапените зърна и ги сотираме докато започнат да подскачат , добавяме лука,чесъна,гъбите и чушката и пържим докато придобият кафеникав загар.Прибавяме подправките (без пресния кориандър) ,като разбъркваме постоянно ,сотираме за още 1-2 мин.Добавяме доматите и оставете да къкри 5-6 минутки.
- Прибавяме патладжаненто пюре и пресния коринадър,разбъркваме и оставяме да се задушава още 5-6 мин.
- Сервираме с индийски хляб (става и арабски питки),с помоща на който си
загребваме от ароматнатото къри.
Приятен апетит!
П.С.Рецептата е от книгата
Vegetаrian,с която ще се разделя утре..
И за подпрваките,това че аз предпочитам по-пикантна индийска храна,не значи че вие трябва да ми се водите по акъла..
най-добре като начало опитайте дадените в оригинал подправки преди да ги променяте..,особенно ако не сте опитвали досега индийска кухня (което би бил голям пропуск
).