Това пикантно ястие е известно и под името
"патладжани с аромат на риба" в Китай,заради подправките които обикновенно се използват за приготвяне на риба.
Рецептата е от книгата на
Бисквитка ,Vegetarian.Аз имах у дома подобна,приготвяла съм и двете,но тази определо ми хареа повече,затова я споделям с вас
:
Патладжани по Сечуански (Патладжани с аромат на риба)
Необходими продукти: (4 порции)
- 2 малки патладжана
- сол за поръсване
- 3 сухи чили чушки (аре сега и претенции,сложих 2 пресни ,нашенски,нарязани наситно)
- фастъчено олио за пържене (естествено нямах,затова добавих 1 ч.л. фастъчено масло към слънчогледовото олио)
- 3-4 скилидки чесън,нарязан наситно
- резенче пресен корен от джинджифил,нарязан наситно (с дебелина,около 1 см)
- 4 стръка пресен лук ,нарязан на парчета (1-2 см)
- 1 с.л. оризово вино или средно сухо шери (сложих вишновка,и с червено вино пак ще стане според мен)
- 1 с.л. светъл соев сос
- 1 ч.л. захар
- 1 с.л. китайски оризов оцет (сложих ябълков,само такъв имам в момента)
- 1/4 ч.л. смлени сечуански чушлета (аз ги пропуснах,но съм ги виждала в големите супермаркети,продават ги стъклеи шишенца-мелничка)
няколко капки сусамово олио
Начин на приготвяне:
- Без да белим патладжана го режем на правоъгълни парчета 6/3 см.Послояваме ги и оставяме да се отцедят за около 30 мин.Изплакваме с студена вода и подсушаваме.
- Загряваме мазнината,достатъчна за "дълбоко пържене" (забравих го как беше на български,извинете..) и изпържваме патладжаните до златисто кафяво.Отцеждаме и оставяме на кухнеска хартия да попием мазнината.
- Отсипваме по-голяма част от мазнината,загряваме отново и бързо пържим чесъна ,чушката,джинджифила и бялата част на лука.Връщаме патладжана обратно ,добавяме оризовото вино,захарта,соевия сос,оцеда и смлените люти чушлета.Разбъркваме за 1-2 минутки,капваме сусамовото олио ,слагаме и зелената част на лука,разбъркваме и веднага сервираме.
- Като гарнитура се препоръчва спагети,нудълс или сварен ориз.Съветвам ви да не я пропускате,защото може да ви стане тежичко на стомахчетата.
Приятен апетит!
P.S.Аз лично следвщия път ще увелича съставките за соса два пъти,дали защото патладжаните ми бяха малко по-големички или защото обичам по-пикантно,но според мен имаше нужда от още сос.
И за да вие по лесно,най-добре си смесете съставките за соса ,после само ги прибавяте към патладжаните.