Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 19 Окт, 2018 8:37 pm Пет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 
Message
Сготвено на: 01 Сеп, 2004 10:08 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Тази рецепта е пусната от то4ица в друг клуб, но понеже много ми хареса си позволявам да я copy/paste-на тук. :wink:

"Изпращам ти една рецепта на ПЛАМЕН ДОЙЧИНОВ, който според мен е най-изисканият български готвач.

ПАТЛАДЖАНЕНИ ПАКЕТЧЕТА, ПЪЛНЕНИ С МОЦАРЕЛА И ДОМАТИ НА СКАРА

Продукти за 4 порции:
2 патладжана
250 гр моцарела
2 домата
2 стръка пресен босилек
сол,пипер
2 с.л. зехтин
2-3 с.л. кедрови ядки

Заливка:
4 с.л.зехтин
1 ч.л. балсамико оцет
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. лим.сок

Нарязвам патладжаните по дължина на филии с дебелина 5 мм. Варя ги в подсолена вода за около 2мин., след което ги отцеждам и подсушавам в кърпа. Моцарелата и доматите нарязвам на филии. За оформянето на пакетчетата слагам 2 патладжанени филии една върху друга на кръст. В средата на кръста слагам шайба домат, подправям със сол и пипер, слагам отгоре едно листо босилек и шайба моцарела. Върху моцарелата поставям още една доматена шайба и подправям. Завивам краищата на кръста върху плънката, за да се получи пакетче. Правя по този начин осем пакетчета, които оставям за половин час в хладилник.

За приготвянето на заливката разбърквам в купичка с тел зехтина, лим.сок, дом.пюре и балсамико оцета, подправени със сол и пипер.

Пека патладжанените пакетчета, намазани със зехтин, на скара по 5 мин. от всяка страна до златистокафяво. При сервирането заливам пакетчетата със заливката и поръсвам с печените кедрови ядки и босилковите листенца.

Когато правих тази рецепта за първи път, беше пълен провал. Патладжаните бяха полусурови или те бяха много малки, или доматите големи, но никакви пакетчета не можах да оформя. В крайна сметка накълцах всичко и направих нещо като твоя авариен вариант на БАБА ГАНУШ. Тръснах всичко с чугунения тиган на масата и с тези съставки пак беше вкусно...Сега вече внимавам и наистина се получава."

Най-сетне доживях да ги направя и станаха страхотни!! Е поне тези които се получиха..,защото без бой си признавам, че не всички се получиха.. :roll: Тези, на които по някъква случайност им бяха по-дебели филйките патладжан..останаха недопечени. :( (нищо де аз ги запържих в тиган,пак като то4ица.. :wink: ) Обаче тези ,които станаха...мммм..

Рецептата е чудесна!! Браво на то4ица и на Пламен Дойчинов! :D :wink:


Last edited by ludetina on 21 Авг, 2005 1:49 pm Нед, edited 1 time in total.

 Profile  
 
 Рецепта: Снимки
Сготвено на: 23 Сеп, 2004 10:35 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Днес ровейки из един руски сайт (на Ирина) случайно попаднах на рецептата ..почти същатата(липсва заливката)..ще ви постна снимките дано да се вдъхновите и вие като мен :wink:

ето я в завършен вид-

Image
а тези в прозес на приготвяне
Image
Image

Успех !!!


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юли, 2005 7:59 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Нали заговорихме за патладжани...повдигам лееко темичката за да и обърнат внимание повече хора. ;)
И за някои от по "новите"-може би още не сте опитали "Мувади в патладжани"- :to4: веднага да си поправите грешката! :)


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Юли, 2005 10:00 am Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
Като ти чета рецептата, се сетих за един голям майтап. Скоро ходихме в един доста добър ресторант. В менюто, в раздел вегетариянски ястия имаше "Рулца от патладжани с домати и моцарела". Като ми ги сервираха, изглеждаха страхотно: "патладжанените листове" бяха изпечени много старателно на скара, за да седят на запечени раенца и изглеждаха много апетитно, обаче като ги опитах, направо се втрещих :x имаха вкус на кюфтета, просто не бяха изчистили скарата, та дори казах на сервитьора, че ако някой вегетариянец си поръча това и го опита, сигурно ще го замеря с него. Та всимавайте с вегетарианските ястия по ресторантите! ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Юли, 2005 4:16 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Патладжаните, които правих днес, са нещо подобно. Ще ги видите в началото на септември на хартиен носител 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Юли, 2005 11:31 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
Искам да изразя възхищението си от тази рецепта. Снощи ги направих. Станаха страхотни. Малко промених нещата за да не ми се налага да обикалям по магазините, но пак стана страхотно. Смених оцета балсамико с обикновен ябълков оцет и за местих моцарелата с нашенско сирене и кашкавал. Всичко се омете. Наистина са страхотни а и са по-интересен начин за поднасяне на патладжани ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Авг, 2005 11:04 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Радвам се ,че ви е доставила удоволствие рецептата.. :) Между другото вече продават български "балсамико".Аз от него ползвам,признавам ,че никога не съм купувала вносоен,от този съм доволна. :)
Да опечеш тези деликатни патладжанеи пакетчета в/у непочистената скара ,вмирисана на кюфтета.. :shock: това направо е престъпление.. :evil:


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Авг, 2005 11:32 am Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
ludetina написа:
Радвам се ,че ви е доставила удоволствие рецептата.. :) Между другото вече продават български "балсамико".Аз от него ползвам,признавам ,че никога не съм купувала вносоен,от този съм доволна. :)
Да опечеш тези деликатни патладжанеи пакетчета в/у непочистената скара ,вмирисана на кюфтета.. :shock: това направо е престъпление.. :evil:


Не съм съгласен за българския "Балсамико". Според мен е гОла вОда. Пробвах го веднъж и няма да повторя. Има вкус на стари кецове.

А това за използваната скара - точно така се пекат патладжани! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Авг, 2005 12:23 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Mоже и да си прав..никога не съм купувала друг, на мен не ми мирише на кецове.. :roll: .Като свърша този ще си взема от италианския за да направя разликата.

За патладжаните, не съм съгласна...:evil: специално за тази рецепта.


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Авг, 2005 10:08 am Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
ludetina написа:
Mоже и да си прав..никога не съм купувала друг, на мен не ми мирише на кецове.. :roll: .Като свърша този ще си взема от италианския за да направя разликата.
Аз пък не съм купувал български, но за италианото мога да гарантирам, че е толкова вкусен, че можеш и директно да си отпийваш (стига да нямаш проблеми със стомаха). Сигурно разликата е като между вносните (немските) и нашенските масла.

ludetina написа:
За патладжаните, не съм съгласна...:evil: специално за тази рецепта.
А, така, не им се давай на тия карнивори :twisted:


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Авг, 2005 10:38 am Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ще цитирам известната английска група Roxy Music - Flesh And Blood!


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Авг, 2005 11:38 am Нед 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Ей, страшно се радвам, че я помните тази рецепта и ви е харесала - благодаря ти, Лудетинке :clap:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB