Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:03 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 
Message
Сготвено на: 02 Ное, 2005 11:05 am Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Продукти

1600 г дюли
430 г чисто агнешко месо
100 г ориз или кестени
100 г масло (ако използвате тлъсто месо, не слагайте)
20 г захар
джоджен или копър
От себе си добавям глава леко запържен лук, малко канела и стафиди, вместо захар.

Приготвяне
Оризът се вари в една част вода, докато изцяло я поеме.
Месото се прекарва през месомелачка и се смесва с останалите съставки (без маслото и дюлите :mrgreen:).
Дюлите се издълбават. От вътрешността се вари желе или чай.
Пълнят се със сместа от месо и ориз/кестени. Отгоре върху всяка дюля се слага по едно парченце масло.
Плодовете се подреждат в широка тенджера и се заливат с врящ бульон или подсолена вода.
Ястието се вари под капак на слаб огън до пълното омекване на дюлите.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Ное, 2005 11:07 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Image
Така изглежда готовото ястие.
Леко запекох в микровълновата дюлите, за да се издълбаят по-лесно (по 2 мин от всяка страна).
Ястието го пекох във фурната, с конвекция за по-сигурно. На дъното на тавичката имаше около 1,5 см вода, за да не изсъхнат прекалено много плодовете.
Листенцата са от праз и са закрепени за капачето с помощта на зрънце карамфил, а подложката е захар, карамелизирана с малко масло. Комбинацията е трепач!


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Ное, 2005 9:42 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Благодарение на Надя имаме още почти цяла торба дюли. Може да се пробвам на това! Страхотно звучи и изглежда!


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Ное, 2005 11:23 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
Благодарение на Надя имаме още почти цяла торба дюли. Може да се пробвам на това!

Значи, ще стане страхотно, защото дюлите трябва да са добре узрели, сочни и много ароматни. Моите са (бяха) също от Надето, за което много и благодаря :flow:.

Алеко написа:
Страхотно звучи и изглежда!

Благодаря!


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Ное, 2005 11:00 am Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Едно въпросче има Зелената Мамба: От къде по туй време пресно агнешко? Или става и с друга мръФка?


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Ное, 2005 12:13 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Използвах готова кайма, смес от свинско и телешко :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Ное, 2005 12:29 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
Използвах готова кайма, смес от свинско и телешко :oops:


Измамница! :lol: И още нещо ми направи впечатление: Първо пишеш, че манджата се вари в тенджера, а после, че си я пекла във фурна. Кво всъщност да правим? :shock:


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Ное, 2005 1:36 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Алеко написа:
Първо пишеш, че манджата се вари в тенджера, а после, че си я пекла във фурна. Кво всъщност да правим? :shock:
Първото е оригиналната рецепта, второто - как е процедирала Злата модераторка т.е. вариация на тема Айва Долмасъ.


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Ное, 2005 1:55 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
MR.LAZY написа:
Първото е оригиналната рецепта, второто - как е процедирала Злата модераторка т.е. вариация на тема Айва Долмасъ.


Т.е. да процедираме както ни е угодно.


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Ное, 2005 10:07 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Алеко написа:
Едно въпросче има Зелената Мамба: От къде по туй време пресно агнешко? Или става и с друга мръФка?

Арабчетата в месарниците около Женския ще ти смелят - е, не е баш агнешко, а бате му, но като го минат 2 пъти на машината, си става.


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Ное, 2005 10:33 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
...Измамница! :lol: И още нещо ми направи впечатление: Първо пишеш, че манджата се вари в тенджера, а после, че си я пекла във фурна. Кво всъщност да правим? :shock:


Напълних само три дюли, за такова количество не ми се разкарваше до пазара за агнешко.
Относно варенето - самите дюли бяха много крехки след предварителното запичане в микровълновата; притесних се, че ще се разкашкат в тенджерата, като ги варя (материалът за суфлето стана точно така :evil:). Затова реших да ги изпека във фурната.

Накратко:
твърдите дюли се варят, меките се пекат.

[hide=@ Алеко]Внимавай, като издълбаваш дюлите, да не стане някой сакатлък.[/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Ное, 2005 11:46 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ще внимавам, Бисквитке, непременно! Че тез дюли много твърдички!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB