Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 5:25 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 13 мнения ] 
Message
Сготвено на: 16 Ное, 2005 10:45 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
с малко предистория ;)
През 1889 г. Маргарита Савойска, съпругата на италианския крал Умберто Първи, пожелала да опита неаполитанска пица, по това време храна само за бедните. Затова в двора извикали Рафаело Еспозито, собственик на най-добрата неаполитанска пицария, и той поднесъл на кралицата три пици: две традиционни и една импровизирана в чест на този случай. Тази пица Еспозито гарнирал с червени домати, зелен магданоз и бяла моцарела, което съответствало на цветовете на италианския национален флаг. Историята разказва, че именно тази пица се харесала най-много на кралицата. По-късно предприемчевият Еспозито нарекъл своята "патриотично" гарнирана пица "Маргарита" в чест на кралицата.


Продукти:
за тестото:
350 гр. брашно
7 гр. суха мая
1 ч. л. захар
щипка сол
1 с. л. зехтин
250 мл топла вода
за плънката:
400 гр. консервирани белени домати, нарязани
2 скилидки чесън, пресовани
2 с. л. сух босилек или пресен, ситно нарязан
1 с. л. зехтин
2 с. л. доматено пюре
100 гр. моцарела, нарязана на филийки
4 с. л. настърган пармезан
сол и черен пипер на вкус
магданоз
Приготвяне:
За тестото: Смесете сухата мая и захарта и 4 с. л. вода. Оставете на топло за около 15 мин да шупне. Пресейте брашното заедно със солта, сложете в голяма купа, направете дупка в средата. Там изсипете зехтина, маята и останалата вода и замесете тестото. След това сложете тестото върху посипана с брашно повърхност и месете 4-5 мин. Върнете в купата, покрийте с кърпа и оставете да втаса (да увеличи обема си приблизително 2 пъти) на топло. Месете тестото още около 2 мин, разтеглете го с ръце и го разстелете в тавичка (или специална форма за печене на пица), с пръсти го разтеглете по краищата, за да бъде равно. Тестото трябва да бъде не по-дебело от 6 мм, защото ще се надуе при печенето.
За плънката: В тенджера сложете нарязаните консервирани домати, чесъна, магданоза, зехтина и солта. Варете около 20 мин, докато сосът се сгъсти. Добавете доматеното пюре и леко охладете. Намажете със доматения сос тестото за пицата, наредете отгоре парчетата моцарела и поръсете с настъргания пармезан и печете в загрята фурна при 200 градуса около 20 мин. Поднася се гореща.


Да ви е сладко!


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Ное, 2005 12:52 pm Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Rus0koska написа:
с малко предистория ;)
Още малко история за пица Маргерита


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Ное, 2005 6:52 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Чудесна пица сторед моите вегетарянски възгледи. А като нямам време да си приготвя ми носят нещо подобно от неткелнер :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Ное, 2005 9:51 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Jasen написа:
Чудесна пица сторед моите вегетарянски възгледи. А като нямам време да си приготвя ми носят нещо подобно от неткелнер :mrgreen:

И според мен това е най-вкусната пица! Обаче злодеите по нашите пицарии не слагат моцарела, а недозрял кашкавал :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Ное, 2005 10:36 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
to4ica написа:
...Обаче злодеите по нашите пицарии не слагат моцарела, а недозрял кашкавал :mrgreen:

В едно меню направо си признават: "изкиснато бяло сирене" :evil:


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Ное, 2005 10:42 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
biskvitka написа:
to4ica написа:
...Обаче злодеите по нашите пицарии не слагат моцарела, а недозрял кашкавал :mrgreen:

В едно меню направо си признават: "изкиснато бяло сирене" :evil:

Пак е по-добре от оня киселак, но поне да я кръстят с някакво друго име. Например както в старите времена - "гарнирана пита" :twisted:


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Ное, 2005 9:39 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Като не знаете къде да ходите, че да похапнете хубава пица, не се оплаквайте! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Ное, 2005 11:51 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Ами ти къде ходиш?


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Ное, 2005 12:22 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Те тук! Няма по-вкусна пица в София по мое мнение.


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Ное, 2005 10:04 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Алеко написа:
Те тук! Няма по-вкусна пица в София по мое мнение.

Ами ето място за среща...


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Ное, 2005 11:40 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
to4ica написа:
Алеко написа:
Те тук! Няма по-вкусна пица в София по мое мнение.

Ами ето място за среща...


Е, аз откога опявам!


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2011 11:58 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 18 Окт, 2010 9:40 am Пон
Мнения: 3
Идеята за събиране ми допада :)


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Апр, 2011 8:49 am Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Здравей, Hirurga. Не искам да те разстройвам, но тези теми са от 2005 г. и определено срещите, предложени тук са минали:) Горе, в дясно над всеки пост има ден, дата и час:)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 13 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB