За 10 човека
1 кг кускус,
1 кг агнешка плешка или телешки джолан,
1 малка бяла зелка,
1 кг лук,
4-5 домата,
500 г тиква или тиквички,
250 г бяла ряпа,
250 г патладжан,
500 г моркови,
2 люти чушки,
масло или зехтин за булиона и за кускyса,
кориандър,
черен пипер.
шафран
жълт оцветител
сол
В тенджерата се слагат месото, нарязано на парчета, 2 глави лук, нарязани на ивички, зелето, нарязано на пачета, мазнина, шафрана, оцветителя, черния пипер и солта. Залива се с вода.
Зеленчуците се нарязват на едри, продълговати парчета, лукът - на четвъртинки. Патладжаните не се белят.
Когато месото е полусварено се слагат зеленчуците по ред на сваряване. Почва се с морковите, ряпата и доматите, после се слага лукa и най-накрая патладжана, тиквичките и лютата чушка. Ако слагате тиква, сварете я отделно в малко булион. Сосът на готовия кускус трябва да е като на телешко варено - не много воднист. Общо взето, не трябва да покрива месото и зеленчуците.
При сервиране кускyса се залива със сос - но не трябва да плува вътре. Отгоре се поставят зеленчуците и най-накрая - месото. Сервира се допълнително сос в купичка, ако някои обича да е по-сочно яденето.