Напоследък вкъщи е на мода една рецепта от индийската аюрведическа кухня:
Сабджи пилаф
2ч.ч. басмати /като няма - друг качествен дългозърнест ориз/
1ч.ч. грах
1ч.ч.зелен фасул
1ч.ч.моркови на тънки кръгчета
1ч.ч.карфиол на розички
1 ситно нарязана люта чушка /може да се замени със сладка/
2с.л.масло
по 1/2ч.л. джинджифил и куркума
1л вода
сол
3 добре узрели домата, обелени и нарязани на дребно
2 дафинови листа
увити в марля: 6 карамфилчета, натрошена пръчица канела, по 1ч.л.кимион на зърна и кардамон, чесън на прах или пресован
Оризът се измива добре, накисва се за 15мин. и се отцежда. Маслото се загрява и в него се запържват всички зеленчуци /без доматите/, джинджифила и куркумата - на силен огън 4-5мин. После се слага оризът, разбърква се и се прибавят останалите съставки. Щом заври, котлонът се намалява и оризът ври захлупен, докато поеме напълно водата. Сваля се от котлона и се оставя 7-8мин. После торбичката с подправките и даф.лист се изваждат и пилафът се сервира върху горещ поднос с лимонови резени.
Хубаво е за гарнитура на панирани сиренца или риба, но и като самостоятелно ядене е напълно достатъчно. Дълга рецепта - кратко и лесно готвене