Това е рецептата за най-великото полско ядене според мен. През зимата те си правят т.н. kulig - разходка на лунна светлина с шейни, теглени от коне, и си носят порцеланови чинии, сребърни вилици, кристални чаши, много водка и горещ бигос.Абе много е романтично!
КРАКОВСКИ БИГОС
Прясно зеле се нарязва на много фини дълги ленти.Кипва се, водата се изхвърля и така до три пъти. Така прясното зеле няма натрапчива миризма и не дразни стомаха /измъчен и без това от многото водка

/.Същото количество кисело зеле се реже по същия начин. Свинско се нарязва на едри кубчета. В голяма тенджера в свинска мас /може да се замени с олио, ако не я понасяте/ се запържва едро нарязан лук, нарязана сланина /повечко/ и се прибавя месото. Слагат се още всички видове месо, изостанало от печене и варене - пилешко, телешко, пуешко /може да бъдат и сурови/. Прибавят се и различни видове нарязани колбаси - от нашите близки до това са суров суджук, Петрохан, ловджийска наденица, но задължително трябва да има и нещо пушено - например свински гърди или пушено пиле. Прибавя се зелето от двата вида. Слагат се нарязани гъби - ако няма други, само печурки, но поляците имат огромно разнообразие ароматни диви гъби.У нас се появиха буркани стерилизирани горски гъби, които са прекрасни за целта. Подправките са брашно от сухи манатарки, черен пипер, лют червен пипер, бахар, дафинов лист, кимион, майоран /много е важен!/, стафиди, захар. Залива се с малко зелев сок и няколко лъжици водка /естествено!/. Ври на слаб огън няколко часа.Най добре да се консумира на следващия ден. Въобще хубаво е да се готви в голямо количество, защото колкото повече стои, по-вкусен става.
Не давам точни пропорции, защото всичко зависи от това, колко души ще участват в романтичния кулинарен кулиг. Правилото е месата и зелето да се 1:1. Първия път приятелите ни смятаха, че това ще е нещо кашкаво /у нас зелето по правило не се обработва толкова много/, което не се яде, но сега направо се самопоканват на бигос. Яденето си е типично зимно.
Сервира се с ледена полска водка Zydowska, Krakowska и т.н. Nazdrowie!