Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 15 Сеп, 2019 11:15 pm Нед

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 
Message
Сготвено на: 04 Юни, 2004 10:12 am Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 5:35 pm Пон
Мнения: 85
За корите: 300 гр брашно, 2 яйца, 2 ч.л. олио, 2-3 капки оцет, сол

За плънката: 3 големи глави лук, 3 моркова, 3 връзки пресен лук или един стрък праз, 350 гр печурки, 6 с.л. олио, 2 ч.л. мащерка, 2 ч.л. брашно, 200 гр квасена сметана, 250 гр настърган кашкавал (най-добре Гауда)

За соса: 370 гр доматена консерва пасирана (Крами или Домат), 1/2 вр.магданоз

1.Старият лук и морковите се нарязват на кубчета. Празът (пресния лук) се нарязва на ситно, смесват се и се запържват леко в сгорещеното олио, след което се добавят останалите зелкенчуци и подправки. Задушават се за 15 мин. Поръсват се с брашното, добавя се 4/5 от сметаната и се варят без капак на слаб огън не пове4е от 2 мин. Готовата вече плънка се оставя да поизстине.

2.След това се правят корите като се смесват продуктите и се добавя хладка вода до получаването на средно меко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да престои 20 мин След това се разточва на лист с дебелина 2-3 мм, изрязват се кори с формата на тавата и леко се изсушават във слабозагрята фурна или на слънце. Този тип кори не се варят. Готови кори за лазаня се приготват според упътването. В големите магазини се продават 'Къпани' или 'Печени кори за баница, от които също става хубава лазаня, но с кръгла форма.

3.Голяма стъклена огнеупорна тава се намазва с олио. Корите се нареждат на дъното, намазват се с плънка, насипват се със сирене и така докато продуктите свършат. Последната кора се намазва със сметанаи се наръсва със сирене. Доматения сос се смесва със ситно нарязания магданоз и се полива около лазанята. Пече се в педварително загрята до 170 градуса фурна за 30 минути. През първите 15 минути се покрива с алуминиево фолио.

Източник: Списание "Бурда"


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Юни, 2004 2:27 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
О-о-о, вкусно звучи. Какви са тези "къпани и печени кори"? Нещо правят ли се предварително или направо да ги редя в тавата? А няма ли да стане с по-дебелите готови кори за баница?


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Юни, 2004 10:59 pm Нед 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Vegetarianec, направих я лазанята - с кръгли печени кори и пресен лук, а не праз. Вкусно!!! И верно имаше въпрос "Ти пиле ли си сложила или телешка кайма?". Прибавих и малко кимион - така заблудата е пълна :lol: Браво на теб!


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Юни, 2004 9:58 am Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 5:35 pm Пон
Мнения: 85
Браво на г-жа Бурда и нейния екип


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Мар, 2005 12:39 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Направих лазанята и пожъна страхотех успех!
За корите измислих един хитър начин да не се изкривяват: измерих дъното на тавата и от хартия изрязах шаблон, колкото четвърт тава. Така на един ред лазаня се получиха четири правоъгълни кори, а не една голяма и безформена.
И увеличих количеството продукти с около 50%, за да стигне за всички.
Благодаря за хубавата рецепта, Vegetarianec! :kiss:


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Окт, 2006 9:59 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Image

Малко да избутам темата нагоре ;)

Много е вкусна и днес пак я направих :facelick:

На първата снимка - осемте порции в неразрязан вид.

Сосът ми е от 1/2 кг пресни и не особено вкусни домати + 1 с.л. дом. пюре и шепа босилек (научих моите хора да ядат босилек, сега не поглеждат към магданоза :-?). Добре се получи 8)


Attachments:
laz2.JPG [31.9 KiB]
Not downloaded yet
laz1.JPG [37.13 KiB]
Not downloaded yet
 Profile  
 
Сготвено на: 15 Окт, 2006 10:17 pm Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 14 Апр, 2006 6:58 am Пет
Мнения: 224
Location: Стара Загора
А така! :)
Като не можем да намажем стомахче, поне очички да изплакнем! :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Окт, 2006 9:50 am Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
научих моите хора да ядат босилек, сега не поглеждат към магданоза :-?).


Това ще да е била титанична битка! Браво, Биски, добре си се справила!


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Ное, 2008 9:01 pm Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Днес Биски пак направи тази лазаня, но този път свари корите, както го правят Италианците. В резултат корите бяха леко жилави и не успяха да попият от сока. Не че стана лошо, просто с неварени кори ми харесва повече. Не ставам за италЯнец, туй-то.


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Ное, 2008 9:36 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 16 Юли, 2007 6:29 pm Пон
Мнения: 58
Location: дупница
MR.LAZY написа:
Днес Биски пак направи тази лазаня, но този път свари корите, както го правят Италианците. В резултат корите бяха леко жилави и не успяха да попият от сока. Не че стана лошо, просто с неварени кори ми харесва повече. Не ставам за италЯнец, туй-то.


Варят се корите от прясно тесто, а сухите (тези от магазина) се ползват директно !!!


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Ное, 2008 10:37 pm Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Точно това казвам, че ми харесва повече с пресни неварени кори.


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Ное, 2008 7:47 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 16 Юли, 2007 6:29 pm Пон
Мнения: 58
Location: дупница
MR.LAZY написа:
Точно това казвам, че ми харесва повече с пресни неварени кори.


Мисля, че пресните кори винаги се варят :roll: Горната рецепта е по-скоро изключение .


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Ное, 2008 8:53 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
emzeperix написа:
MR.LAZY написа:
Точно това казвам, че ми харесва повече с пресни неварени кори.


Мисля, че пресните кори винаги се варят :roll: Горната рецепта е по-скоро изключение .


Италианците си месят тестото за корите за лазаня в момента и задължително ги бланшират.
Макар, че въпросното "бланширане" си е направо варене...
Но ги варят до степен малко преди степента "алденте", т.е., относително недоварени, за да може да не се разварят по време на печенето.
Продават се принципно два вида кори - вече бланширани и дълбоко замразени, и изсушени, точно като макарони или юфка, но на големи листове, нещо което е на практика паста на листове.
Но никак, ама никак не е трудно човек сам да си измеси една шепа тесто за една тавичка лазаня, стига да не го мързи.
На практика, месенето не е по-дълго от варенето на сушените кори. :) :)


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Ное, 2008 6:35 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
gotin написа:
...Но никак, ама никак не е трудно човек сам да си измеси една шепа тесто за една тавичка лазаня, стига да не го мързи.
На практика, месенето не е по-дълго от варенето на сушените кори. :) :)

Тестото се замесва за 3 до 5 минути, но преди да се разточи, трябва да престои около 20 минути, за да не залепне и не се накъса.
Иначе си прав, никак не е трудно.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Google Adsense [Bot] и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB