За корите: 300 гр брашно, 2 яйца, 2 ч.л. олио, 2-3 капки оцет, сол
За плънката: 3 големи глави лук, 3 моркова, 3 връзки пресен лук или един стрък праз, 350 гр печурки, 6 с.л. олио, 2 ч.л. мащерка, 2 ч.л. брашно, 200 гр квасена сметана, 250 гр настърган кашкавал (най-добре Гауда)
За соса: 370 гр доматена консерва пасирана (Крами или Домат), 1/2 вр.магданоз
1.Старият лук и морковите се нарязват на кубчета. Празът (пресния лук) се нарязва на ситно, смесват се и се запържват леко в сгорещеното олио, след което се добавят останалите зелкенчуци и подправки. Задушават се за 15 мин. Поръсват се с брашното, добавя се 4/5 от сметаната и се варят без капак на слаб огън не пове4е от 2 мин. Готовата вече плънка се оставя да поизстине.
2.След това се правят корите като се смесват продуктите и се добавя хладка вода до получаването на средно меко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да престои 20 мин След това се разточва на лист с дебелина 2-3 мм, изрязват се кори с формата на тавата и леко се изсушават във слабозагрята фурна или на слънце. Този тип кори не се варят. Готови кори за лазаня се приготват според упътването. В големите магазини се продават 'Къпани' или 'Печени кори за баница, от които също става хубава лазаня, но с кръгла форма.
3.Голяма стъклена огнеупорна тава се намазва с олио. Корите се нареждат на дъното, намазват се с плънка, насипват се със сирене и така докато продуктите свършат. Последната кора се намазва със сметанаи се наръсва със сирене. Доматения сос се смесва със ситно нарязания магданоз и се полива около лазанята. Пече се в педварително загрята до 170 градуса фурна за 30 минути. През първите 15 минути се покрива с алуминиево фолио.
Източник: Списание "Бурда"