Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 1:19 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 08 Яну, 2006 7:51 am Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 08 Дек, 2005 9:02 pm Чет
Мнения: 25
Location: Сингапур
1/2 пакет от най-тънките спагети (за предпочитане италиански), счупени на две се сваряват ПОЧТИ :!: напълно - според указанията на пакета минус 1 минута. Отцеждат се добре, измиват се и се размесват добре с 1 с.л. олио, за да не залепнат.

Другите неща които трябва да си приготвите предварително:

0коло 150 грама сварено пилешко месо нарязано на около 1см парчета;
- 6-7 главички балучка (лук за попска яхния) нарязва се на тънки филийки;
- 2-3 скилидки чесън - реже се като лука;
- 1 дълга, червена, прясна люта чушка - също се нарязва напреко на тънко;
- 6-7 листа спанак (лапад или друг подобен треволяк) - спанака не се реже, а ако е лапад - на ммного едро;
- 100г зелеви листа - почистени от дебелите жили, нарязват се с големината на спанака;
- чер пипер;
- 1 ч.л. сладък соев сос (Kecap Manis);
- 1 с.л. солен соев сос (Kecap Asin).
Сосовете се продават в България - индонезийски, на АВС - Heinz.

Едно от най-важните неща в азиатската кухня е тиганът: той трябва задължително да е с обло, а не плоско дъно, за да може "материала" да се върти и обръща със специалната закръглена отпред лопатка. И по горната причина за готвене може да се използва само открит огън: в Индонезия използват големи примуси с керосин, в Китай и Виетнам устройства с дървени въглища - естествено също и газови котлони.

В китайски тиган (wok; pengorengan) се слагат 2 с.л. олио което се загрява доста. Запържват се: лукът, чесънът и лютата чушка - внимава се да не прегорят - изтеглят се в горната част на тигана или се изваждат оцедени от олиото; запържва се месото и се добавят зеленчуците - първо зелето, след това спанака - просто се4 пообръщат за да не са сурови. Изваждат се и се сипват спагетите като се връщат лука, чесъна и лютите чушки - спагетите се пържат около 2 минути като много енергично се разбъркват за да не загорят или залепнат; слагат им се зеленчуците, черния пипер и сосовете и се бъркат още 1 минута.
Много просто ядене и става много бързо. В Индонезия слагат обикновенно и 1 пържено "на очи" :roll: яйце на всяка порция.
Можете да замените пилешкото със скариди или да ги добавите към пилето: сварени и изчистени от - дребния модел.
Студената бира е това, което ви трябва!

Selamat makan! - Добър апетит.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB