Телешко (Бьоф) Строганов
500 г телешки шол
2 глави лук (нарязан на полумесеци)
200 г гъби (без столчета нарязан на филийки)
25 г масло
1 ч л горчица
50 мл вино (бяло)
100 мл течна сметана
сол
черен пипер
червен пипер (по желание)
. Месото се нарязва на жулиени или на кубчета ...
. Маслото се разтопява в тигана и месото се изпържва, след което се поставя върху салфетка..
. В същия тиган ( ако трябва се добавя масло или олио) се изпържва лука и гъбите...
. Добавете виното, гочицата и намалете огъня.. задушете поне 5 мин ...
. Прибавете месото ...още 4-6 мин ...
. Махнете капака и оставете виното да се изпари...
. Сипете сметана и подправете със сол и черен пипер ...
. Разбъркайте и след 1 мин изключете (махнете от котлона).. похлупете с капак
. Поръсете с червен пипер и поднесете веднага...
**Известен руски милионер оставя в наследство рецепта за приготвяне на месо, който широко се използва в днешната кухня. "Бьоф Строганов" това е парчета месо, който са изпържени и задушени със сметана, лук и домати... Но горе е малко по-различна рецепта... също така може да бъде приготвено и от свински шол.. Най-обичам с картофено пюре или с фиде ...Но тази вечер бяха Картофи фондан..
Добър Апетит!!!